Slank restavfallet - spar penger

Hiver du alt i restavfall vil dunken din bli ganske fort full. Men slanker du restavfallet ditt kan du fort spare mye penger.

Finn et par feil...

Finn et par feil ...

Foto: Illustrasjonsbilde / sortere.no

Arnt E. Pedersen

Arnt Eimund Pedersen råder om å slanke restavfallet så mye man kan

Foto: PRIVAT

Å være miljøvennlig er ikke bare bra for miljøet, det kan også være bra for lommeboka.

Arnt Eimund Pedersen arbeider som kommunikasjonsansvarlig hos Iris Salten IKS. Han forteller at vi kan bli enda flinkere på kildesortering hjemme. Det gir oss også økonomisk gevinst.

–Husholdningsgebyret regnes ut fra størrelsen på dunken for restavfallet. Så hvis du bruker litt tid på å slanke restavfallet blir det bedre plass, og du kan vente med å tømme den. Altså sparer du penger, forteller Pedersen.

Minsteprisen du må ut med på en dunk på 80 liter er 2565 kroner per år. Trenger du større dunker og må tømme de flere ganger koster det ekstra. Derfor kan du spare mye penger om du slanker restavfallet. Mindre å kaste blir mindre dunk, færre tømminger og penger spart.

Priser:

Type

Størrelse

Gebyr

Ekstratømming

Med to hjul

80 L

2565,-

317,-

130 L

2871,-

356,-

190 L

3236,-

411,-

240 L

3539,-

416,-

350 L

4213,-

554,-

Dunk med fire hjul

500 L

7021,-

713,-

660 L

9249,-

818,-

750 L

10.661,-

912,-

4 m3 container

58.120,-

3598,-

6 m3 container

87.180,-

4983,-

8 m3 container

116.240,-

6378,-

Per 100 L sekk

187,-

m3 i løs vekt

1167,-

Kilde: https://www.iris-salten.no/husholdning/priser/

Batterier i restavfall kan føre til brann

Pedersen har flere tips til hvordan man kan slanke restavfallet, og dermed spare noen kroner på søppeltømmingen. Enkelte tips kan gi store konsekvenser om man ikke følger dem. Noe Iris Salten peker på som veldig viktig, er det farlige avfallet. Det kalles ikke farlig avfall uten grunn. Når du kaster batterier i restavfall kan det faktisk ta fyr.

– Når store batterier blir utsatt for trykk eller havner i kverna kan det oppstå stor fare. Hos oss har det vært syv branner i kverna, i tillegg til en bilbrann. Dette er på grunn av batterier som er blitt kastet i restavfallet har eksplodert, forteller Pedersen.

Elektrisk avfall og farlig avfall skal altså ut av restavfallet. Saker som maling, beis, white-spirit, kjemikalier, batterier, sparepærer, lysstoffrør, spraybokser osv. hører ikke hjemme i posen med restavfall.

DANGER! Batterier i restavfall kan føre til brann.

FARE! Batterier i restavfall kan føre til brann.

Foto: Iris-salten.no

Folk er generelt mer bevisst

Monica Kleffelgård synes folk er blitt generelt flinkere med søppelsorteringa.

Monica Kleffelgård synes folk generelt har blitt flinkere når det gjelder søppelsortering.

Foto: PRIVAT

Monica Kleffelgård arbeider som informasjons- og kvalitetsleder i Lofoten Avfallsselskap IKS. Hun forteller at folk i Lofoten generelt er blitt mer bevisst og flinkere når det gjelder kildesortering, også i husholdningene.

–Jeg tror strandrydding og fokus på plast har ført til at folk generelt blir mer bevisst på søppelsortering, forteller Kleffelgård til NRK.

Tips til hvordan du slanker restavfallet

For å spare penger må du slanke og renske restavfallet så godt du kan. Jo mindre restavfallet inneholder, jo mindre kroner må du ut med.

Pedersen hos Iris Salten IKS forteller at folk i Salten har blitt mye bedre på kildesortering, og vi er generelt mye mer bevisst på forsøpling, sortering og ikke minst plast. Allikevel mener Pedersen at vi kan bli enda flinkere på å slanke restavfallet.

– Søppel er ikke bare søppel. Det er ingredienser til en ny vare, forteller Pedersen.

Under ser du tips til hvordan du slanker restavfallet, og dermed får mer plass i containeren. Som fører til sparte penger.