NRK Meny

– Så utrolig søtt det var her da!

Vi er i en lykkerus i det vi går inn i kaffebrenneriet, på Vevelstad. 30 minutter tidligere hadde jakten på Vevelstad kommune sett umulig ut. Jeg var solbrent. Vi var sliten. Google maps viste oss finger'n. Ja, jeg var litt på gråten. Dessuten finnes det ingen ungdommer i Vevelstad. Trodde vi.

– I Vevelstad drikker alle kaffe. Og drikker man kaffe, da er man voksen. Og er man voksen, da må du stemme. Ergo, alle i Vevelstad stemmer.

Iver og jeg kjenner oss meget fornøyde med den hypotesen. Bulletproof. Nå skal vi bare snakke med noen gamlinger på kaffebrenneriet, og bekrefte den.

Feil.

Vi blir møtt av 17 år gamle Isa Johanne Arntzen i kassa. Og Isa Johanne, hun aner ikke hva hun skal stemme. Men kaffe, det liker hun.
Isa Johanne mener at det finnes de ungdommene som drikker kaffe, og tror de er voksen. Selv drakk hun kaffe allerede i 2008, da hun begynte å jobbe i kaffebrenneriet.

– Jeg drakk kaffe latte med masse sukker for å late som jeg var kul, ler Vevelstadjenta.
Isa Johanne er førstegangsvelger og kan stemme ved høstens fylkesting- og kommunestyrevalg. Men politikk har ikke satt seg helt i kaffesjela.

kaffe1_vevelstad

Skal det bare en shot til for å bli voksen?

Foto: Iver Jensen

Mammaen til Isa Johanne, Hanne Birgitte Arntzen er 4. generasjonen på kaffebrenneriet i Vevelstad. Hun er ikke i tvil om at det er viktig å bruke stemmeretten sin.

–Jeg oppfordrer ungdommen til å finne et standpunkt, og finne ut hva man vil stemme. Jeg mener man må være med på dette.

Hun sier videre at i et lite samfunn må en være med å prege samfunnet, og bestemme. Og Hanne Birgitte er en smart dame en må høre på. Det er ikke alle som kan bare kaste et blikk på en person, og vite hvilken kaffe vedkommende vil ha.

Isa Johanne har i midlertid ikke tatt morens råd om å ta et standpunkt. Enn så lenge i alle fall.

– Jeg er ikke helt inne i politikken og valg.

Og når spørsmålet kommer om alle i Vevelstad stemmer siden de føler seg så voksen på kaffen, er svaret et klart og rungende nei.

Dermed var restene av hypotesen vår knust sønder og sammen.

Isa Johanne tror det er mest de eldste som stemmer ved valget. Men at det selvfølgelig angår oss alle. Selvsagt skal hun stemme ved valget i september, og oppfordrer alle andre unge til å gjøre det samme. Og mens Isa Johanne lager neste kopp kaffe, tar vi en espresso-shot og føler oss kjempevoksen.

Litt i hvert fall.