Sjekk oldtidsfunn der du bor

Smykkemoten har ikke forandret seg så mye på de siste tusen årene. For tro det eller ei – disse smykkene var høyeste mote for omlag 1000 år siden. 480.000 arkeologiske funn er nå tilgjengelig på nett - og du kan sjekke din kommune.

– Ja, det er mange redskaper og gjenstander som ikke har forandret seg så mye de siste 1000-1500 årene. Ikke bare måte å lage smykker på, men også jordbruksredskaper og verktøy, forteller museumsdirektør Egil Mikkelsen ved Kulturhistorisk museum til NRK.no.

Og det finner vi mange eksempler på blant de 480.000 arekeologiske funnene som nå er tilgjengelig på nett. Både økser, hammere og tenger som er funnet i både yngre og eldre jernalder ser stort sett like ut den dag i dag.

Egil Mikkelsen

Museumsdirektør Egil Mikkelsen ved Kulturhistorisk museum.

Foto: Morten Holm / Scanpix

– Det er fordi formen er funksjonell. Da har ikke vært behov for å finne opp noe bedre. Veldig mye verktøy og jordbruksredskaper fant sin form på 700-800-tallet, sier Mikkelsen.

Skattkiste

En veritabel skattkiste med arkeologiske funn fra hele landet er nå lagt ut på nett. Universitetsmuseene i Norge har samarbeidet om en historisk presentasjon av arkeologiske funn.

Til nå har du måttet tråle en rekke museer for å se dem. Nå holder det med noen museklikk. På nettsiden til universitetsmuseene kan hvem som helst navigere seg fram for å se gjenstandene.

Det er funn fra hele landet, og representerer et tidsspenn på nesten 10.000 år.

– Likevel representerer dette bare en liten del av museenes samlinger. Etter hvert som flere gjenstander blir katalogisert skal også de legges ut på nettet, sier museumsdirektøren.

Tema, kart eller tidsperiode

På nettsiden kan du klikke seg fram gjennom tematiske oversikter, eller ved å bruke kartet og se hva som er funnet hvor som helst i Norge. Om det er fiskekroken fra Nesseby eller draktspennen fra Snåsa, funnet er dokumentert med bilde og alt annet som arkeologene vet.

– Kart viser hvilke funn som er gjort i de ulike kommunene, som fiskekroken fra Nesseby i Finnmark og spennen fra yngre jernalder fra Snåsa. Man kan også navigere mellom ulike tema som våpen, hus og hjem, håndverk, jorbruk, jakt og fiske, kunst og klær, sier Mikkelsen.

Klenodium

Vikinghjelm av jern fra et vikingtidsgravfunn fra Gjermundbu i Buskerud

Vikinghjelm av jern fra et vikingtidsgravfunn fra Gjermundbu i Buskerud

Foto: Universitetsmuseene

Og selvfølgelig har han en personlig favoritt blant alle de arkeologiske godbitene.

– Ja det må være vikinghjelmen fra yngre jernalder som ble funnet i en vikinggrav på Norderhov i Ringerike. Den er et klenodium, sier Mikkelsen.

Sjekk funnene i ditt fylke her:

Akershus

Aust-Agder

Buskerud

Finnmark

Hedmark

Hordaland

Møre og Romsdal

Nord-Trøndelag

Nordland

Oppland

Oslo

Rogaland

Sogn og Fjordane

Sør-Trøndelag

Telemark

Troms

Vest-Agder

Vestfold

Østfold