Sier nei til flere av regjeringens fiskeriforslag

Næringskomiteen går mot flere av regjeringens forslag til ny fiskeripolitikk.

Opptak av direktesending fra NRK Nordland om næringskomiteens innstilling til sjømatindustrimeldingen.

Vi var med da næringskomiteen la fram sin innstilling til fremtidens fiskeripolitikk.

Stortingets næringskomité la i formiddag fram sin innstilling til den nye sjømatindustrimeldinga.

Der går de mot regjeringens forslag om å regionalisere dagens leveringsplikt, et forslag som innebærer at trålerne kan levere fangsten til fylker i stedet for bestemte lokalsamfunn.

Fikk ikke flertall

Men en samlet komité går nå inn for at en kommisjon skal granske leveringsplikten, bearbeidingsplikten og aktivitetsplikten nærmere.

Kommisjonen skal komme med sine anbefalinger til Stortinget til høsten.

– Dette har vært en tøff kamp, vi har kommet et godt stykke, nå fortsetter kampen. SV er fornøyd med å ha fått flyttet Stortinget langt i vår og kystens retning. Neste valg står om kystens fremtid, og om folk eller kapital skal eie ressursene, sier SVs fiskeripolitiske talsperson Siv Elin Hansen.

Fornøyd med kommisjon

Arbeiderpartiets fiskeripolitiske talsperson Ingrid Heggø er glad for at det ikke er flertall for å gjøre endringer i leveringsplikten nå, og mener komiteens innstilling er god.

– Regjeringens melding var for svak på konkrete tiltak, og dette har komiteen nå rettet opp. Vi har fått på plass flere gode tiltak som skal bidra til økt lønnsomhet i sjømatindustrien, sier Heggø.

Frank Bakke Jensen (H) er understreker at partiet har ønsket et bredt politisk flertall. Han mener partiene på Stortinget er enige om mye.

– Vi har befestet at vi skal ha en konkurransedyktig sjømatindustri.

Innstillingen fra næringskomiteen gir en god pekepinn på hva utfallet til slutt blir, men det er til syvende og sist Stortinget som skal ta avgjørelsen når politikerne skal behandle saken i begynnelsen av april.

Frykter for arbeidsplasser

Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik (Ap) frykter for arbeidsplasser og fremtiden til norske kystsamfunn, dersom regjeringen får det som de ønsker.

– Det er klart at vi er veldig spent, for dette har mye å si for fremtida til mange lokalsamfunn langs kysten, sier Aasvik til NRK.

Per Sandberg (FrP) har flere ganger siden han tiltrådte som fiskeriminister gitt sin støtte til forslagene, men han har møtt motstand fra grasrota i nord.

Under sjømatdagene tidligere i år presiserte han at leveringsplikten skal bestå, men i en annen form enn dagens utgave.

Stortingets næringskomité legger fram sin innstillingi dag og det er varslet en mulig pressekonferanse i Stortingets vandrehall klokken 12, melder NTB.

Demonstrasjon på Melbu mot sjømatmeldingen

Rundt 300 personer gikk tidligere i år i fakkeltog på Melbu i Hadsel i protest mot regjeringens forslag til ny fiskeripolitikk.

Foto: Bjørn Eide