NRK Meny
Normal

Advarer mot åpne vinduer i sommervarmen

– Folk må være ekstra forsiktige i disse tider, sier politiet.

Åpent vindu

Selv ikke folk som bor i andre etasje kan være helt trygge på at innbruddstyvene ikke tar seg inn.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Geir Håland ved Salten politidistrikt

Geir Håland ved Salten politidistrikt

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Det meldes om hetebølger i store deler av Norge, og følgelig setter nordmenn vinduene på vidt gap i håp om at en sval bris skal treffe en klam kropp. Men dette er ikke uten videre uproblematisk.

– Jeg skjønner at folk lufter når det er varmt. Men man må være ekstra observant, for det fins andre som er ute og snoker om nettene, sier operasjonsleder Geir Håland ved Salten politidistrikt til NRK.no.

Politiet anbefaler nå folk å ha alt av verdisaker innelåst.

– Det er lysere og varmere ute. Vær ekstra påpasselig at sykler og annet utstyr som er plassert på utsiden av huset er godt sikret.

Meldte om hyggelig innbruddstyv

Natt til lørdag meldte en kvinne i Bodø fra om at hun hadde våknet med en fremmed mann på soverommet. Mannen hadde tatt seg inn gjennom kvinnens åpne soveromsvindu.

– Kvinnen beskrev innbruddstyven som en mann i 20-årene, og han hadde nordlandsdialekt.

Kvinnen ga også politiet et noe uvanlig signalement.

– Hun beskrev ham som en hyggelig fyr. Da hun oppdaget mannen, som hadde pengeboken hennes i den ene hånda og en pose med øl i den andre, ba hun ham om å gi det tilbake. Han hadde sagt at han dessverre ikke kunne gjøre det før han smatt ut av vinduet han kom inn gjennom.

Mannen hadde også fått med seg kvinnens husnøkler. Politiet i Salten søkte etter mannen natt til lørdag, og klokken 09 kunne de melde om at de hadde pågrepet en mulig mistenkt i saken.

– Ha vinduet i luftestilling

Åpent vindu

– Sett vinduet i luftestilling, er den klare beskjeden fra politiet.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Politiet er ikke immune mot varme de heller, og skjønner at folk ser seg nødt til å sette vinduene opp for å få luftet ut. Det er, på en annen side, viktige forholdsregler man kan ta.

– Stuevinduer, kjøkkenvinduer og altandører må låses og lukkes ordentlig når man ikke befinner seg i rommene, sier operasjonslederen.

Men det finnes en løsning for dem som føler varmen er verst på soverommet om natta.

– Soveromsvinduet kan folk godt ha oppe, men i låst stilling. Det er viktig. Og så må folk ikke være redde for å ringe politiet om de observerer noe mistenkelig. Det er det beste, understreker Håland.

– Gjelder dette også folk som bor i andre etasje?

– Det er vanskelig å si. Innbruddstyver finner på utradisjonelle ting, og en god, gammeldags stige kan fortsatt benyttes. Her må folk tenke seg om to ganger før de lar alt stå på vidt gap.

– Flere innbrudd med åpne vinduer

Men det er ikke alltid like lett å huske på at vinduer og altandører må skalkes når temperaturene bikker over til tropenatt.

– Til nå har vi sett mer av den typen innbrudd hvor tyven tar seg inn gjennom vinduer om sommeren. Det er ikke ofte det skjer, men fra tid til annen får vi melding om det.

Og operasjonslederen følger greit sine egne råd til allmennheten.

– Hvordan gjør du det selv når det blir ubehagelig varmt?

– Jeg er påpasselig med å låse og lukke vinduet dersom vi ikke er i rommene. Men vi har naturligvis vinduene åpne eller i luftestilling der vi befinner oss. Det er veldig varmt ute nå, avslutter operasjonsleder Geir Håland.