Hopp til innhold

– En seier for oljemotstanderne

Oljemotstanderne jubler for at Jens Stoltenberg får frie tøyler i saken om konsekvensutredning.

Oljefritt Lofoten og Vesterålen

JUBLER: Oljemostanderne kan juble etter gårsdagens bestemmelser i AP.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Gaute Wahl i folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er glad for at statsministeren nå får fullmakt i saken om oljeboring i Lofoten.

Ikke redd for ny kunnskap

Gaute Wahl

GLAD: Gaute Wahl ser et kompromiss som en stor seier for oljemostanderne

Foto: Anita Nour Borkamo / NRK

Det tolker jeg som positivt av den grunn at Jens Stoltenberg nå får et handlingsrom til å forhandle med SV og SP. Dette betyr at arbeiderpartiet ikke har et klart standpunkt i denne saken. Dermed må Jens Stoltenberg komme fram til en løsning som SV og SP kan leve med, sier han.

Wahl mener dette er en stor seier for motstanderne av oljeboringen.

– Hvis man ikke setter i gang en konsekvensutredning vil det være en stor seier for oss. All kunnskap som har blitt samlet inn i denne saken har vist at det ikke kan bli oljeboring her, så vi er ikke redd for kunnskap, avslutter Wahl.

Jens får frie tøyler

Stortingsgruppa bestemte onsdag at statsministeren får frie tøyler rundt konsekvensutredningen i Lofoten, Vesterålen og Senja.

I Arbeiderpartiets stortingsgruppe er nå omlag to tredeler for konsekvensutredning, noe motstanderne ser som første steg mot oljeutvinning. Da møtet i dag var ferdig, hadde likevel Arbeiderpartiets gruppe vedtatt at Stoltenberg får alle fullmakter til å gjøre et kompromiss i regjeringen.

– Positivt, sier fylkesrådsleder i Nordland, Odd Eriksen.

Naturlig utvikling

Fylkesrådslederen mener det er en naturlig utvikling at statsministeren nå tar styringa alene i oljesaken.

– Det er nok en naturlig utvikling av saken. Stortingsgruppa i Arbeiderpartiet ville aldri bedt Stoltenberg som forhandlingsleder i drøftelse med to andre partier. Men når man har fått klare signaler om hva gruppa mener om saken, så har han det med som balast når han går inn i drøftelsene.

Når stortingsgruppa i arbeiderpartiet ikke går ut med et klarere svar, er ikke muligheten da et kompromiss for å redde samarbeidet mellom partiene videre?

– Det er jo slik at hvis alle de tre partene går inn med ultimate krav, blir det ingen forhandling. Så Arbeiderpartiet går inn i disse drøftelsene med sikte på å løse saken. Jeg er veldig trygg på at Jens Stoltenberg vil klare å finne en løsning som ivaretar interessene til Arbeiderpartiet på en god måte, sier han.

Stoler på Jens

Odd Eriksen, fylkesrådsleder Nordland

FORNØYD: Odd Eriksen er fornøyd med at Stoltenberg får frie tøyler.

Foto: NRK

Eriksen mener det er helt rett at AP går inn for å utnytte de mulige ressursene i Lofoten, Vesterålen og Senja.

– For arbeiderpartiet har det bestandig vært viktig at vi utnytter ressursene våre på en sånn måte at det kommer hele folket til gode, og jeg tenker at det vil skje også i disse havområdene. Så får vi se hva slags tempo man klarer å få på en slik utvikling, sier Eriksen.

Fylkesrådslederen er sikker på at Jens vil føre en god samtale med SV og SP.

– Jeg er helt sikker på at Jens tar med seg signalene fra stortingsgruppens behandling nå ikveld, og det vil danne basis for hans samtale med de andre partiene, avslutter Eriksen.

Ikke overrasket

Høyreordfører i Andøy, Jonni Solsvik, er ikke overrasket over utfallet.

– Jeg syns ikke det kan tolkes på en annen måte enn at Stoltenberg har fått fullmakt fra stortingsgruppa til å inngå et kompromiss der blant annet spørsmålet om å holde regjeringen samlet blir et tema. Da tror jeg absolutt at man kan få til kompromisser som ender opp med at samtlige regjeringspartier på en måte kan leve med det.

Solsvik er redd for at kompromisse kan skape en forkledd konsekvensutredning.

Jonni Solsvik

IKKE FORNØYD: Et kompromiss i regjeringen kan føre til en forkledd konsekvensutredning, mener Jonni Solsvik.

Foto: Høyre.no

– Man gjør de samme tingene som en konsekvensutredning krever skal gjøres, men kaller det ikke for en konsekvensutredning. Det kan godt bli resultatet av et slikt kompromiss og da handler jo egentlig kompromisse om å holde regjeringen sammen, sier han.

Han mener dette blir et paradoks.

– Paradokset med en slik forkledd konsekvensutredning er at man faktisk gjennomfører de samme kunnskapsinnsamlingene som en utredning skal gjøre vel vitende om at SV vil, helt uavhengig av hvor mye penger man bruker og hvor lang tid de bruker på det, komme til å si nei til framtidig petroliumsvirksomhet utenfor områdene, sier Solsvik.

Et nederlag

Ordføreren mener det vil være et nederlag hvis det ender opp med en forkledd konsekvensutredning.

– Konsekvensutredning etter petroliumsloven gir oss ny kunnskap som vil gjøre oss i stand til å si nei eller ja. Det er det som er hensikten med en konsekvensutredning. I forhold til å få det gjort og få den muligheten, så er det jo et nederlag, avslutter Jonni Solsvik.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.