Ofotbanen slurver med sikkerheten

Ofotbanen AS har et lemfeldig forhold til sikkerhet, konkluderer Jernbanetilsynet. De har nå avdekket nye forhold.

Ofotbanen.
Foto: NRK

Ofotbanen AShar et lemfeldig forhold til sikkerhet.

Det er konklusjonen fra Jernbanetilsynet i en ny rapport.

I fjor ble banen stengt for godstransport på grunn av manglende sikkerhet, og i den nye rapporten kommer det frem nye mangler, forteller direktør Erik Ø. Johnsen i tilsynet.

- Det er en indikasjon at Ofotbanen ikke tar dette skikkelig på alvor. Det er krav i forhold til hvordan man skal operere i forhold til Jernbaneloven. Ofotbanen har til tider et lemfeldig forhold til det.

Ikke kontroll på sikkerheten 

Det blir pekt på en rekke mangler ved Ofotbanen AS sin drift.

Tilsynet er knyttet opp til at selskapet nå vil utvide virksomheten sin til også å kunne frakte biler, i tillegg til gods og folk.

- De har ikke gjort gode nok analyser i forhold til å vise at de ivaretar sikkerhetsmessige forhold. De har også brukt en del lokomotivførere i denne operasjonen som ikke er sertifisert for togfremføring som lokomotivfører.

- Hvor alvorlige er disse avvikene?

- I forhold til at de ikke analyserer sikkerhetsmessige forhold, knyttet til at de firedobler sin produksjon av tog, så er det alvorlig. Da har de ikke kontroll på sikkerheten.

- Det er sterke ord?

- Ja, det er sterke ord.

Kun formalia 

Det er en mild overdrivelse, er det kontante svaret fra administrerende direktør Terje Østensen ved Ofotbanen.

Han mener tilsynet påpeker feil når det gjelder formalia, som ikke går ut over sikkerheten.

- De formelle tingene, dokumentasjonsproblemene som av og til kan oppstå, det er komplisert. Men det påvirker ikke sikkerheten. Det er mer formalia, det har ikke med sikkerhetsmessige forhold å gjøre.

Krever handling

Ofotbanen må ta trygghet på alvor, krever samferdselspolitiker Tor-Arne Strøm fra Arbeiderpartiet.

- Selskapet kan ikke bare forsvare seg med at det kun er formaliteter som kritiseres i rapporten. Dette bør gjøre forbedringen lettere, sier Strøm.