Hopp til innhold

Norges eldste drakt

Ny forskning viser at dette er Norges eldste drakt. Nå har håndtverkere ved Lofotr Vikingmuseum på Borg i Lofoten rekonstruert Skjoldehamndrakten.

Skjoldehamndrakten

Skjoldehamndrakten ble funnet i Andøy 1936. Nå er den rekonstruert ved Lofotr Vikingmuseum på Borg i Lofoten.

Foto: Lofotr Vikingmuseum

- Det flotte med drakten er at den stiller spørsmålet; hvem var egentlig hålogalendingen i vikingtid? Her er det blandede elementer, både fra samisk og norrønt.

Det sier arkeolog Lars Erik Namo ved Vikingmuseet Lofotr på Borg i Lofoten. Drakten ble funnet etter torvstikking i 1936 på Skjoldehamn i Andøy i Nordland, og har vært datert til 1400-1500 tallet. Men nå viser ny forskning at drakten sannsynligvis er langt eldre.

- Bakgrunnen for dateringen var en oppstående krave, som finnes igjen i drakter fra europeisk middelalder. Men radiologiske dateringer av skjelletet og av drakten viser at drakten sannsynligvis skriver seg fra rundt 1050, sier Namo.

- Har vi noen eldre drakter her i landet?

Skjoldehamndrakten

Skjoldehamndrakten

Foto: Dan Halvard Løvlid

- Ikke i Norge. I Norden har vi en del moselik fra eldre jernalder som har klær på seg i noen grad. Men det spesielle med denne drakten er at den er så godt bevart.

Den rekonstruerte drakten skal vises fram under ei utstilling i Kiilgården på Andenes denne uka, skriver vol.no.

Trolig en grav

Forskere trodde først at drakten tilhørte en fattig person som hadde blitt avstraffet, og senket ned i myren. Narmo mener den i stedet kan ha tilhørt en person som ble gravlagt, og at myren senere har trukket seg over graven.

- Liket lå på bunnen av myra. Det var lagt bjørkekjepper på tvers, så lå det et reinskinn oppå der. Så lå liket innhyllet i et teppe oppå reinskinnet, dekket med et lag never.

Hvilket kjønn personen som bar drakten hadde er uklart.

Rekonstruert i to år

Dan Halvard Løvlid

Mastergradsstudent og håndtverker Dan Halvard Løvlid jobber med drakten.

Foto: Lofotr Vikingmuseum

Drakten har i mange år vært oppbevart i Bergen, men nå har håndtverkere ved Vikingmuseet Lofotr jobbet med å rekonstruere drakten. Mastergradsstudent Dan Halvard Løvlid ved Universitetet i Bergen, har forsket på draktens bakgrunn.

- Vi har holdt på i to år nå. Det har blitt mer omfattende enn planlagt, selv om vi har tatt en del snarveier. Vi håper å kunne sluttføre restaureringen av drakten til neste år, sier Namo.

Håndtverkerne har prøvd å være tro mot teknikkene den originale drakten er laget med. Fargene i drakten er alle laget av plantefarger, men med lite kunnskap om draktens opprinnelse, er det heller ikke sikkert dette er gjort på riktig måte. Drakten skal bli en del av den nye utstillingen i forbindelse med utbyggingen til 40 millioner kroner ved vikingmuseet.

- Drakten har vært utstilt ved museet under restaureringen. Men det gjenstår å rekonstruere skjorten og pleddet som liket var inntullet i.

Kan være samisk

Sko til Skjoldehamndrakten

Sko til Skjoldehamndrakten

Foto: Lofotr Vikingmuseum

Selv om det er uklart om personen som bar drakten var mann eller kvinne, kan de siste studiene i allefall slå fast at drakten har klare samiske trekk.

- Ytterplagget var en kofte med v-formet hals, kjent fra samiske drakter senere. Skjorta under var veldig fillete med tre lag lapper, noe som også er vanlig i samiske drakter.

Et annet samisk trekk er båndene som er stripet i rødt, grønt og gult, og beltet med dusker, surringer og sølvkuler. Dette finner man igjen i samiske drakter i dag.

- Andre detaljer minner om norønne plagg, og plagg kjent fra europeisk middelalder, så jeg tror vi må vente litt med å konkludere om dette var en samisk drakt, norrøn, eller en blanding, sier Namo.