Hopp til innhold

Ramsund-soldat innstilt til heltemedalje

Midt i intense kamper med Taliban og al-Qaida tok marinejegeren en rekke valg som reddet livet til flere av hans medsoldater. Nå er marinejegeren - som til daglig er stasjonert i Ramsund i Ofoten - ifølge VG innstilt til Krigskorset med sverd for krigsinnsatsen i Afghanistan.

 

Marinejeger i Afghanistan

OBSERVERER: En norsk spesialstyrkeoperatør ligger på post i Afghanistan og speider etter fiendtlig aktivitet.

Foto: Forsvaret

VG skriver at marinejegeren deltok i kamper i den Taliban-infiserte Helmand-provinsen i Sør-Afghanistan under den USA-ledede operasjonen Operation Enduring Freedom i 2005.

 

Krigskorset med sverd er den høyeste utmerkelsen en stridende nordmann kan få og har ikke blitt utdelt etter den andre verdenskrig. Det er er regjeringen som til slutt bestemmer om soldaten vil få den aller høyeste utmerkelsen.

Ufattelig mot

I boken Norges hemmelige krigere kommandosoldater i kamp mot terror av VG-journalist Tom Bakkeli som kommer 11. september, blir angrepet på de norske spesialsoldatene som foranlediget innstillingen, behørig omtalt. VG siterer fra boken blant annet at marinejegeren viste et ufattelig mot, kunnskap og kreativitet. Han tok i bruk et vell av metoder, riktige handlinger, som reddet livet til flere av kollegene.

Bakkeli skriver også i boka at flere av kulene fra de angripende Taliban-soldatene sneiet de norske soldatene med bare millimeters klaring.

Innrømmelser

I et intervju med samme avis fredag går forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen lenger enn norske myndigheter tidligere har gjort i å innrømme at norske spesialstyrker i Afghanistan har tatt menneskeliv i kamp. Forsvarsministeren sier at det er grunn til å anta at norske styrker har drept fiendtlige elementer i Afghanistan. Det kan skje at norske styrker dreper fiendtlige elementer. Det er grunn til å anta at det har skjedd, og det er ikke noe vi legger skjul på, sier Strøm-Erichsen.

Ingen tall

Pressetalsmann oberstløytnant Petter Lindqvist i Forsvarsstaben sier at i den grad norske styrker er i kamp, er det en implisitt konsekvens at de kan drepe sine motstandere.

Noen opptelling på hvor mange som er drept av norske soltater finnes ikke. Erfaringen viser at motparten raskt fjerner sine døde og sårede, slik at opptelling i ettertid heller ikke lar seg gjennomføre, sier Lundqvist til VG.