Hopp til innhold

Må gi slipp på kahytten

Salten Museum må gi slipp på den verdenskjente polarforskeren Ernest Shackletons kahytt. Nå skal den flyttes fra Saltdal til Sør Georgia med hurtigruta.

Kahytten til Ernest Shackleton ved Salten Museum

TIL SØR-GEORGIA: I flere år har kahytten vært utstilt på bygdetunet på Rognan, der Salten Museum har påberopt seg eiendomsretten.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Kahytten til den verdensberømte polarforskeren Sir Ernest Shackleton, skal etter planen flyttes fra Saltdal til øya Sør Georgia i Sør-Atlanteren. Men flyttinga kan være ulovlig.

Video nsps_upload_2009_9_21_19_45_34_2179.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Døde i kahytten

Kahytten til Ernest Shackleton ved Salten Museum
Foto: NRK

Det var i denne kahytten at Shackleton døde i 1922.

To år etter kom kahytten til Saltdal. I flere år har kahytten vært utstilt på bygdetunet på Rognan, der Salten Museum har påberopt seg eiendomsretten.

Men nå må museet gi slipp på den historiske gjenstanden.

- I ettertid har kommet fram at dette likevel ikke var en gave til bygdetunet, sier Ulf Bakke.

Mange års kamp

Kahytten til Ernest Shackleton ved Salten Museum

Kahytten til Ernest Shackleton ved Salten Museum.

Foto: Harald Krogtoft

Han har i flere år kjempet for å få oppfylt ønsket til Shakletons etterkommere, å flytte Shakletons kahytt fra Saltdal til Sør Georgia i søratlanteren, der den britiske polarforskeren ligger gravlagt med ansiktet vendt mot Sørpolen. Sir Ernest Shackleton døde i denne kahytten ombord i skipet "Quest" på vei til Sørpolen, 5. januar 1922.

To år etter ble "Quest" solgt til ishvaskipper Ludolf Schjeldrup fra Bodø, som fikk skipet bygd om til selfangsskute ved Drage-verftet på Rognan i Saltdalen. Samtidig ble Shackletons kahytt fjernet fra skipet og tatt hånd om av Ulf Bakkes oldefar, den kjente båtbyggeren Johan Drage.

- Både i Johan Drages ånd og ifølge Schelderup-familien er det riktig at kahytten blir plassert ved graven til Shackletons grav, sier Bakke.

Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Før Shackletons kahytt blir sendt med hurtigruta til Sør Georgia, på hurtigrutas cruise til Antarktis neste høst, skal kahytten restaureres. Selv om Shakletons kahytt er preget av tidens tann, tror Ulf Bakke at den vil framstå i all sin prakt når den ankommer Sør-Georgia.

Sterke følelser

For Ulf Bakke er dette en kulturhistorisk seier, forbundet med sterke følelser.

- Dette er både en sterk personlig historie. Men også viktig historisk håndslag fra Norge ut iverden, sier Bakke.