Krever fremskutt base i Bodø

De ansatte ved Bodø hovedflystasjon mener det er på tide at Forsvaret tenker mer på dem. Derfor krever de nå fremskutt base til Bodø.

Till.valgt i Norges Offisersforbund, Truls Thorsteinsen og flytekniker Øystein Hansen

Tillitsvalgt Truls Thorstensen rister på hodet over Forsvarets prioriteringer.

Foto: Ola Helness / NRK

De ansatte ved Bodø hovedflystasjon er fortsatt oppgitte over at det meste ser ut til at de må flytte på seg eller finne nye jobber når Ørland og Evenes etter alle solemerker overtar den operative driften av Norges kampfly.

– Det er på høy tid at noen begynner å tenke på den viktigste ressursen som Forsvaret har, og det er personellet. Og i dag er to tredjedeler av kampflyvåpenets personell stasjonert i Bodø, sier tillitsvalgt Truls Thorstensen.

Vil finne nye jobber

Han er tillitsvalgt for de ansatte ved Bodø hovedflystasjon, og varsler store konsekvenser om den foreslåtte løsningen med Ørland og Evenes blir en realitet. Nå krever de ansatte at den fremskutte basen havner i Bodø, og ikke på Evenes.

– Vi hører fra personellet at de vil finne seg nye jobber relativt kjapt dersom dette ikke blir utfallet, sier Thorstensen.

Ristet på hodet

I starten var det kun snakk om at Ørland skulle få hele ansvaret for å drifte de nye kampflyene. Da Evenes kom inn og ble foreslått som fremskutt base, skal dette ha satt sinnene i kok i flymiljøet i Bodø.

– Å være stasjonert på Ørland er én ting, men med Evenes så de for seg vaktordninger der oppe i tillegg, sier Thorstensen.

– Folk bare ristet på hodet når forslaget kom.

– Men betyr dette at dere har gitt opp å få hovedbasen?

Ordfører Jardar Jensen i Evenes

Ordfører Jardar Jensen i Evenes ønsker velkommen til Evenes.

Foto: Bjørn Erik Rygg lunde / NRK

– Vi er jo såpass realistiske at vi innser at politikerne ikke kommer til å snu på Ørland som hovedbase. Da er det viktig for oss at vi blir sittende igjen med den fremskutte basen, sier han.

Ønsker velkommen

Ordfører Jardar Jensen er imidlertid raskt frampå og inviterer de ansatte til sin kommune.

– Jeg har jo forståelse for at de ansatte i Bodø ikke ønsker å flytte arbeidsplassen sin til Evenes. Men jeg kan forsikre dem om at vi skal gjøre alt vårt for at de skal trives når den fremskutte basen kommer til Evenes, sier Jensen.

Han tror det nå skal mye til for at den fremskutte basen ikke havner på Evenes.

– Og da tror jeg vi alle bør gjøre vårt for at det blir en bra løsning, både for forsvaret og de ansatte.

Video Ap vil ha kampfly til Ørland

Disse nye Joint Strike Fighter jagerflyene vil Truls Thorstensen og de ansatte ved Bodø hovedflystasjon ha.

Foto: Nyhetsspiller