Hopp til innhold

Kommune vurderer å forby dyresirkus

– Elefanter liker ikke sirkus, sto det på plakatene til demonstrantene da Cirkus Merano besøkte Vesterålen. Ordføreren i kommunen støtter demonstrasjonen og vil nå vurdere sirkusnekt i Øksnes.

Demonstrerer mot sirkus

NEI TIL SIRKUS-DYR: Marianne Reinholdtsen, Celine Rødsand og Johanne Knudsen demonstrerte mot dyrehold på sirkus da Cirkus Merano gjestet Øksnes i forrige uke.

Foto: Tommy Hansen, ØknsesAvisa

Øksnes kan bli den første kommunen i landet som nekter sirkus å komme på besøk, skriver ØksnesAvisa.

Etter å ha fått innspill fra demonstranter som mener sirkus er dyreplageri, sier ordfører Jørn Martinussen i Øksnes at han nå vil ta saken opp til behandling i formannskapet.

Jørn Martinussen, ordfører Øksnes

Øksnes-ordfører Jørn Martinussen.

Foto: NRK

– Disse argumentene mot dyresirkus traff meg hjemme. Selv har jeg aldri vært på sirkus av den enkle grunn at det holdes ville dyr i fangenskap. Jeg tar innspillet med meg til formannskapet, og ser fram til diskusjonen. Likevel skal jeg være forsiktig med å forskuttere at resultatet ender med sirkusnekt i kommunen, sier ordfører Jørn Martinussen, som representerer Høyre på Tverrpolitisk liste i Øksnes.

Martinussen er usikker på om lovverket kan tillate en kommune å nekte sirkusbesøk.

– Vi vil se på hva vi faktisk kan gjøre i forhold til lovverket. Men først skal vi få saken behandlet politisk i formannskapet, så får vi se hva de sier. Det er viktig at en slik sak får oppmerksomhet. Kanskje det kan få andre til å reflektere rundt sirkusdyr, sier Martinussen til NRK.no.

– Elefanter liker ikke sirkus

Sirkuselefant

HOVEDATTRAKSJON: I Norge turnerer fire-fem sirkus med dyr hvert år. Rundt tre av dem har én eller to elefanter. Her fra et sirkus i Paris.

Foto: BERTRAND GUAY / AFP

Det er Marianne Reinholdtsen i Øksnes som har tatt initiativet til dyresirkusboikotten i hjemkommunen. Hun mener at levende dyr ikke har noe på et omreisende sirkus å gjøre i 2013. Da Cirkus Merano meldte sin ankomst til Øksnes i forrige uke skrev hun brev til ordføreren for å høre om det var mulig å si nei.

– Jeg er personlig ikke med i noen dyrevernorganisasjon, men jeg reagerer avsky mot behandlingen dyr får på sirkus. Spesielt elefantene. Det finnes dokumentasjon på at de som trener sirkuselefanter bruker vold og nedpsyking som metode. Det vi ser er ikke lek, men tvang. En annen ting er de lange transportetappene dyrene opplever, sier Marianne Reinholdtsen til NRK.no.

– I utakt med innbyggerne

Pressekontakt Turid Beth Hansen i Cirkus Merano tviler på om Øksnes-ordføreren får politisk flertall for å forby sirkus i kommunen.

– Da vi besøkte Øksnes var det fullt hus. Jeg tror ordføreren er i utakt med sin egen befolkning i denne saken. Han er også i utakt med sitt eget parti Høyre, sier Hansen til NRK.no.

– En utdøende rase

Turid Beth Hansen avviser at elefantene behandles dårlig på norske sirkus.

– Påstandene er tøv. Vi registrerer at det er stor uvitenhet rundt dette. Mange nordmenn har vært på sirkus i Thailand hvor det fortsatt fanges elefanter fra jungelen. De om lag 80 sirkuselefantene som er igjen i Europa er alle er født i fangenskap og er over 40 år gamle. De kjenner ikke til noe annet enn sirkuslivet.

Når disse elefantene dør ut, blir det ikke aktuelt å temme nye sirkusdyr. Det har nemlig vært totalforbud mot sirkuselefanter siden 1976.

– Hva vil egentlig dyrevernere vi skal gjøre? Skal vi avlive elefantene i sin beste overgangsalder. La oss få lov til å gi disse dyrene en verdig alderdom, sier Turid Beth Hansen til NRK.no.

– Spørsmål om tid

Marianne Reinholdtsen i Øksnes tror den økende motstanden mot sirkuselefanter handler om bevisstgjøring.

– Jeg tror det er et spørsmål om tid før folk ikke lenger vil la seg underholde av dyremishandling, sier Marianne Reinholdtsen til NRK.no.

Hun håper nå at hjemkommunen vil nekte å leie ut Øvergårdsbanen til sirkus som har dyr.

– Det ville vært flott dersom Øksnes kunne gått foran som et fremtidsrettet og godt eksempel overfor våre nabokommuner og resten av landet. Kanskje andre ville blitt inspirert og fulgt etter, sier hun.

Ikke forbud med det første

Cirkus Merano

AVLYST: Sirkusmotstandere klistret Avlyst-lapper over sirkusplakatene i Bodø.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

I 2009 kom det et forslag fra Mattilsynet om å forby elefanter på norske sirkus fra og med 2015, men Landbruksdepartementet gikk imot forslaget.

I februar sendte Mattilsynet et nytt regelverk om «hold og fremvisning av asiatisk elefant i sirkus» ut på høring.

Reglene garanterer elefanter selskap av en artsfrende, at de får fotstell, har et oppholdssted som skal inkludere naturlig atferd og aktivitet, samt at elefantene ikke skal gjøre øvelser som kan være skadelige for dem.

– I realiteten stiller vi strengere krav, men åpner samtidig for fortsatt å ha sirkus med elefanter i Norge. Elefantene vil få det bedre, sa landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NTB.

Hva mener du om bruk av dyr på sirkus?