Knertet gigantisk fisketyv

Ved Norsk Havbrukssenter i Brønnøy har de skutt Norges største oter.

Oter skutt i Brønnøy

NORGES STØRSTE: Natt til torsdag ble denne oteren på 15 kilo tatt av dage ved Norsk Havbrukssenter i Brønnøy.

Foto: Thomas Bjørkan

Den siste tiden har Norsk havbrukssenter vært plaget av oter som forsyner seg av fisken, men natt til torsdag måtte en oter på 15 kilo bøte med livet, skriver Helgeland Arbeiderblad.

Røkter Geir Arvid Utvik ved havbrukssenteret satt vakt for å finne den frekke fisketyven og da oteren kom på skuddhold ble det brått slutt for den fiskeglade oteren.

Arnfinn Torgnes er daglig leder ved Norsk Havbrukssenter og han sier til avisen at oteren var sikkelig stor. Ifølge Torgnes har nok det sammenheng med den rike tilgangen på fisk.

– Vi var lenge plaget med at den tok torsk, men fra midten av desember oppdaget han at laks var godt, og da endret den dietten, forteller Torgnes til avisen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Se video:

Video cf4ff142-3226-468e-89d3-699f2fb0bda5.png

Norges største

Ifølge Wikipedia er den største oteren som er fanget i Norge på 13 kg, og så dette må være rekord, sier daglig leder for Norsk Havbrukssenter, Arnfinn Torgnes. Han mener dette viser hvor stor en oter kan bli dersom den får forsyne seg fritt av oppdrettsfisk.

Forsker Jiska van Djik ved Norsk Institutt for Naturforskning, NINA bekrefter over for NRK Nordland at dette er norgesrekord.

– Ja, det er rekord og vi baserer det på data vi har samlet inn fra 1971 og fram til 2009. Den forrige rekorden var på 13,5 kilo. Det er ikke uvanlig at oter blir så stor og i dette tilfellet har det sammenheng med at det har vært rikelig tilgang på mat, sier Jiska van Djik.

Oter skutt i Brønnøy

OTERJEGER: Det var Geir Arvid Utvik som skjøt den store oteren. Nå skal den sendes til utstopping.

Foto: Thomas Bjørkan

Havbrukssenteret fikk fellingstillatelse på to otere og en ble tatt før jul. Fisken blir stresset av at oteren er i området og derfor var det viktig at man kvittet seg med problemet.

Geir Arvid Utvik er driftstekniker og formann ved havbrukssenteret og han utstyrte seg med våpen for å få tatt fisketyven av dage.

– De to otrene har vært ganske plagsomme for oss. De har vært oppi merdene og plukket opp laks. Så sitter de på platten ved havbrukssenteret og spiser. Vi regner med at oteren har tatt mellom 15 og 20 laks. Vi har funnet rester av laks som er halvveis oppspist.

– Vi vet ikke hvor mange laks oteren har tatt ut av merdene og kanskje mistet i havet eller spist helt opp, men antallet kan være ganske stort., sier Geir Arvid Utvik til NRK.no.

– Hvor stort har dette oterproblemet vært hos dere?

- Det er jo en økonomisk sak i dette og oteren griser mye til, så det har vært endel ulemper med at oteren har tatt seg til rette.

La ut åte

Oterskytteren satt på post for å skyte fisketyven, men hadde først lagt ut åte til den.

– Jeg la ut åte kvelden før, og jeg satt på post fra klokken 03 på natta og fram til oteren kom rundt halv seks. Og da oteren kom på skuddhold smalt det, sier Utvik.

– Sammenlignet med den føste vi tok før jul var jo denne gigantisk. Sikkert tre ganger større og den var jo et lite monster i mine øyne. Oteren var veldig feit etter å ha gasset seg med laks hele høsten og vi veide den til omlag 15 kilo.

– Den var en meter og 19 cm lang så denne var mye større enn det vi har sett tidligere. Nå er håpet at vi er kvitt problemet med oter her ved anlegget, sier Geir Arvid Utvik.