NRK Meny
Normal

Jubler for Norges første gründerbarneskole

For første gang har Utdanningsdirektoratet sagt ja til en helt ny type privatskole. – Vi er lei av testkulturen. Vi vil utdanne framtidens arbeidstakere og gründere, sier styreleder Einar Sandaa.

Einar Sandaa og Kjersti Gjøviken, Neverdal EnSpireskole

En foreldregruppe som har gått sammen og vil starte en privatskole for å beholde skoletilbudet til barna. Lykkes de vil de kunne starte opp med en helt ny type privatskole. som skal ha fokus på entreprenørskap og utvikling av elevens personlige egenskaper.

Foto: Kari Skeie / NRK

Det var i fjor høst regjeringen fikk igjennom friskoleloven – en lov som gjør det enklere å starte opp private yrkesfagskoler. For første gang siden loven ble vedtatt har nå en frittstående barneskole i Norge fått ja fra myndighetene.

Godkjenningen fra myndighetene om å starte opp den helt nye typen privatskole i Meløy gjelder allerede fra høsten. Styreleder Einar Sandaa er trygg på at den foreldreeide skolen med 112 elever blir en realitet.

– Men det er neppe realistisk med oppstart før i 2017, tror han.

Håper å kunne overta skolebygg

Styreleder Einar Sandaa, neverdal enSpire skole

Styreleder Einar Sandaa vil utvikle framtidens gründere.

Foto: Kari Skeie / NRK

Ideen oppstod i forbindelse med en skolestrukturdebatt i kommunen. Politikerne ønsker nemlig å flytte elevene ved Neverdal til en skole til kommunesenteret sju kilometer unna, og bruke skolebygget til barnehage. Men foreldrene i bygda har andre planer.

– Det hele startet med en kamp for å beholde bygdeskolen i Neverdal, har det etter hvert blitt en dugnad for å lage det som vi synes er framtidens skole, sier styreleder Einar Sandaa i Neverdal EnSpire skole.

Lei av presskulturen

Sammen med pedagogisk leder Kjersti Gjøviken studerer han den nye læreplanen grundig.

– Veldig mye i Norge nå handler om resultater og mål. Vi tenker at en gris blir ikke fetere selv om den veies ofte. Istedenfor prøvekultur og testing ønsker vi at elevene heller skal bruke tida på å utforske, sier Gjøviken.

Det er første gang siden endringene i friskoleloven ble vedtatt at en frittstående barneskole i Norge fått ja fra myndighetene.

Pedagogisk leder Kjersti Gjøviken Nederdal EnSpire skole

Lærer Kjersti Gjøviken, en av foreldrene bak initiativet, vil bli pedagogisk leder for nyskolen.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Nå har vi fått godkjenning som den første rene entreprenørskapbarneskole i Norge. Da forventer vi at politikerne i Meløy støtter opp, sier styreleder Einar Sandaa.

Avventende ordfører

Ordfører Sigurd Stormo (Ap) støtter seg på at kommunen har gjort vedtak om flytting av elevene, og er avventende til det privat initiativet.

– Det som er viktig for meg er at denne skolen ikke blir et tilbud til noen få. Det vil kunne ut over den offentlige skolen. Jeg er opptatt av å bygge en god offentlig skole.

Meløy-ordfører Sigurd Stormo (Ap)

Ordfører Sigurd Stormo understreker at kommunestyrets vedtak om samlokalisering er tydelig. – Jeg vil ikke mene noe om regnestykket før foreldrene tar kontakt med kommunen, sier han.

Foto: Kari Skeie / NRK