Hopp til innhold

«Utleiehaier» skal tas gjennom hybelrating

Det nye tjenesten «Hybelrating» skal hjelpe studenter å styre unna boligfellene.

Hybelrating

Her er et eksempel på en hybel som har blitt ratet på nettet.

Foto: NRK

Alexander Gjørven

– Vi ønsker å oppnå et mer rettferdig leiemarked, sier Alexander Gjørven.

Foto: Privat

– Vi ønsker å oppnå et mer rettferdig leiemarked. Rating av hybler på nettet gir leietakere en mulighet til å styre unna utleieenheter som ikke lever opp til dagens pris, sier Alexander Gjørven, daglig leder av Hybelrating.no.

Presset leiemarked

Nettstedet ble opprettet etter et ønske om å skape et mindre presset og urettferdig leiemarked.

– Utleieren sitt perspektiv er det som blir presentert på visning og på nettsteder som for eksempel Finn.no. Ofte er prisene for høye i forhold til standarden, mener Gjørven.

Nå kan du med enkle tastetrykk vurdere forholdet til hybelen man leier eller har leid i Norge ut i fra ulike kriterier.

– Man kan vurdere blant annet leilighetens tilstand, forhold til utleier, samt forhold til naboer. Videre har man et kommentarfelt der man kan komme med ytterligere informasjon angående hybelen eller leiligheten, sier Gjørven.

Mangel på bolig

I Bodø er boligsituasjonen for studenter en stadig mer krevende øvelse.

– Vi har hatt en positiv vekst ved Universitetet i Nordland og det preger også boligmarkedet, sier Geir Abel Jensen, Bolig- og eiendomssjef ved Student i Nord i Bodø.

Over 3700 studenter har fått tilbud om studieplass ved Universitetet i Nordland, men utdanningsinstitusjonen har bare 516 utleieenheter.

– Av de som har søkt studentbolig står fremdeles 500 stykker på venteliste, men det betyr ikke at det er like mange som står helt uten bolig. Mange av disse søker også på det private markedet, sier Jensen.

Han oppfordrer studentene til å være aktive på det private leiemarkedet.

– Mange studenter er utrolig sent ute med å søke på boliger, flere har ikke engang søkt før de kommer hit. Da er det i overkant optimistisk å tro at man bare kan komme og få tilbud om en plass å bo. Studentene må bruke sitt sosiale nettverk og være aktive i det private leiemarkedet, sier Jensen.

Vil unngå hetsing

Velkomsten

Leder av Velkomsten ved Studentsamskipnaden i Bodø, Øystein Strømsnes hjelper studenter i Bodø med å finne en bolig.

Foto: Arnfinn Storsveen / SOB

Gjørven har fått ulike tilbakemeldinger på konseptet hybelrating.

– Mange mener dette er noe de har savnet. De fleste av tilbakemeldingene vi får er positive, men så er det også utleiere som ser på hybelrating som noe problematisk og mange frykter å bli uthengt på nettet, sier han.

Sammen med teknisk ansvarlig jobber de for å moderere vurderingene som blir lagt ut på nettsiden.

– Vi tar hensyn til personvernloven. Vi godtar ikke diskriminering og hets av personlig karakter, opplever vi det, vil innleggene bli slettet eller moderert. Det er viktig å huske at det også finnes mange kjipe leietakere, ikke bare utleiere, sier Gjørven.

Ønsker samarbeid

Leder av Velkomsten ved Studentsamskipnaden i Bodø, Øystein Strømsnes, opplever også at leiemarkedet er presset.

– Slik det er i dag kan utleiere nærmest kreve hva de vil, da det er stor mangel på hybler og leiligheter, spesielt for studenter, sier Strømsnes.

Utvikleren av Hybelrating ønsker nå å samarbeide med universiteter i Norge.

– Det er absolutt et godt verktøy som studenter kan bruke i leteprosessen, men det er avhengig av at folk legger ut vurderinger, sier Strømsnes som er positiv og ønsker å informere studentene om tilbudet.

Avventer

Universitetet i Nordland er likevel avventende med å opplyse om Hybelrating på deres nettside.

– Nettsiden er fortsatt fremmed for oss, men det ser interessant ut. Jeg vil bli nødt til å diskutere det med universitetsledelsen for å se om det er noe vi vil lenke opp til, sier Geir Abel Jensen, Bolig- og eiendomssjef i Student i Nord.