Hva, isfiske med torsk på kroken?

Det er ikke hverdagskost å dra store torsker opp av isen. Men på Evenes gjør de det.

Isfiske på sjøen i Evenes

SE TORSKEN: Store mengder torsk sto under isen. F.v. Edvard B. Hagland, Håkon Opdal, Wilhelm B. Hagland og Kristian Berg Olufsen.

Foto: Lakså Grendehus

Sist helg var det VM i skreifiske. Denne helga fant en litt mer kuriøs fiskekonkurranse sted på Evenes.

Hvert år legger det seg nemlig tykk is på sundet mellom Skogøya og Lakså – litt vest for Bogen i Evenes.

Og tro det eller ei, men ivrige isfiskere har dratt svære torsker på over 15 kilo opp gjennom isen her. Men det er mer vanlig med 4-5-kilos fisk – både torsk, sei, hyse – og en og annen steinbit dukker også opp innimellom.

Vinnerfisken

Isfiske på havisen

AND THE WINNER IS: Stian Dybvik fra Harstad med en torsk på 4,5 kilo.

Foto: Kjell Asbjørn Pedersen

Og det var en torsk i den siste kategorien som sørget for seieren denne gangen. Stian Dybvik fra Harstad tok en torsk på 4,5 kilo - og vant dermed konkurransen. Det var første gangen den erfarne isfiskeren har drevet isfiske på sjøis.

- Det var veldig spesielt, ja. Helt andre dimensjoner på fangsten, forteller Dybvik, som måtte vente to timer og 40 minutter før han kunne hale vinnerfisken opp gjennom isen.

- Synes det var en fin start på sjøisfiskekarrieren, ler Stian Dybvik. For det blir ikke siste gang han reiser til Evenes i påska.

- En fantastisk dag med knallsol og ikke et vindpust. Nå blir det grillet torsk til kvelds, sier harstadværingen. Som også tok med seg 3000 kroner i førstepremie.

- Spennede fiske

174 fiskeglade mennesker fra Evennes, Narvik, Harsrtad og kommunenen rundt deltok på Lakså Grendehus sin isfiskekonkurranse på sjøen mellom Skogøya og Lakså i Evenes.

- Det var et utrolig oppmøte og et fantastisk vær, sprudler styreleder Bjørn Tversland i Lakså Grendehus.

Og han kan bekrefte at det er en spesiell opplevelse å drive isfiske på sjøen.

- Det er kjempespennende og nesten garantert fangst uten noe utstyrshysteri. Barn og voksne deltar på like vikår. Det er bare å ta med juksa man bruker om sommeren så er man i gang, forteller Tversland.