NRK Meny
Normal

Skaper kunst av gardinstoff og betong

– Den første tegnekonkurransen jeg vant var her hjemme på Alstahaug. Jeg var åtte år og fikk en sykkelhjelm i premie.

Billedkunstner Ingri Haraldsen

Ingri Haraldsen er festivalkunstner under årets Petter Dass-dager.

Utflytteren Ingri Haraldsen er invitert hjem fra kunstnerlivet i Oslo som festivalkunstner under sommerens Petter Dass-dager som arrangeres på historiske Alstahaug.

Den unge kunstneren er opprinnelig fra Sandnessjøen og har vokst opp med å delta på Petter Dass-dagene.

– Det er veldig fint å være hjemme igjen. Jeg har gode minner herfra, sier den unge kunstneren.

Inspirert av billedbøker

Det er blyanten som først og fremst er verktøyet i utformingen av kunsten hennes. Nordlendingen lar seg inspirere av bilder hun ser og lar fantasien sette sammen inntrykkene til detaljrike tegninger.

– Jeg har mange billedbøker liggende i studioet mitt som jeg henter inspirasjon fra. Tegninger gir en annen virkelighet enn foto, noe som er grunnet til at det er så fint og gøy å jobbe med tegning.

Motivene i Haraldsens billedkunst er ofte knyttet til mellom-menneskelige relasjoner og naturmytologi.

– På avstand kan bildene se ut som et fotografi, men går man nært, vil man se linjene og at det faktisk er tegning.

Det er en lang prosess før en ferdig utstilling kan stå klar. Den røde tråden i utstillingen er de ulike elementene som blir brukt.

– Alle bildene er satt sammen av mange ulike elementer og dimensjoner. Ingen bilder er bestemt på forhånd. Jeg hvisker ut og tegner på nytt igjen, noe som betyr at bildene mine endrer seg hele tiden. Det er noe av det som gjør at det er spennende å jobbe med tegning. Jeg vet aldri hva jeg vil ende opp med.

Petter Dass-dagene arrangeres annethvert år på Alstahaug der dikterhøvdingen virket som prest. Men i den gamle prestegården er det i år Haraldsen som står for budskapet.

Kontraster

– I et av kunstverkene mine møtes flortynt gardinstoff og betong, to materialer med store kontraster. Stoffet holder betongblokken oppe, og skaper en illustrasjon av at stoffet kommer ut av blokken, forklarer Haraldsen.

Hun mener det myke fra gardinstoffet og det harde fra betongen skaper en illusjon.

– Det er to elementer som møtes og som samtidig rives fra hverandre. Gnistene mellom materialene er sterke, men samtidig gir kunsten en ro i rommet.

Utstillingen kan du besøke på Prestegården på Alstahaug fra 19. juni til 17. august.