Fra Svartisen til Ekvator

Søndag er det 50 år siden en utrolig ekspedisjon: En isblokk på tre tonn ble skåret ut av Svartisen og fraktet til Ekvator. I tropevarmen ventet en gevinst på sju millioner kroner.

Is-ekspedisjon

NRK Nordland får tak i ekspedisjonsleder Sivert Klevan på telefon fra Østlandet. Han er i dag 84 år, og forteller den utrolige historien som om den skulle skjedd i går.

SE VIDEO: Isblokkekspedisjonen 1959 (NRK har ikke ansvar for lenker til eksterne sider)

- Det begynte med at radiostasjonen Radio Lux utlyste en konkurranse der de skulle betale 100.000 franc for hvert kilo is man klarte å frakte fra polarsirkelen til ekvator. Det eneste kriteriet var at man ikke skulle bruke kjølevogn, sier Klevan.

Is-ekspedisjon

Milliongevinst


Sivert Klevan jobbet den gang som ingeniør i Glava Isolasjon og hadde selvsagt løsningen for hånden. Resultatet ble verdens største reklame-idé:
- Vi regnet ut at hvis vi isolerte isen med glassvatt som det het den gangen, ville vi tjene 7-8 millioner kroner! Planen var å skjære ut en isblokk på fem tonn, men vi endte opp med en på tre tonn. Radio Lux var raske med å trekke tilbake løftet om gevinst, da de skjønte hvor det bar, men de fulgte prosjektet nesten hele ferden. Det vil si, da vi skulle kjøre gjennom Sahara, snudde de, ler Klevan.

Mistet 300 kilo


Underveis ble det laget en ekstra tippe-konkurranse: Hvor mye av isen kom til å smelte underveis?

- Vi fikk 22.000 svar! En skolegutt fra Odda tippet rett. Da isblokken kom fram til ekvator, hadde den bare mistet 300 kilo. Skolegutten vant en 12-dagers ferietur for to til Paris, erindrer Klevan.

Linje-is


Etter 27 døgn var isblokken framme i Lambon, eller Lambarene som det het i det "fransk ækvatoriale Afrika".


- Vi filmet hele ekspedisjonen og ble tatt i mot som helter overalt. Franskmennene der nede ville at vi skulle ta med isblokken tilbake til Paris og overlevere den til Charles deGaulle personlig, under Triumfbuen. Men det tok jeg ikke sjansen på, sier Sivert Klevan.

- Men vi hadde med oss isbiter som vi hadde i drinkene under kinopremieren i Oslo. Det var selvsagt morsomt å servere "linje-is" til pressefolkene.

Is-ekspedisjon

Nobelprismedisin


Foruten den enorme reklameverdien for isolasjonsselskapet, hadde ekspedisjonen også en viss nytteverdi.

- Vi samlet inn medisin fra hele Skandinavia og hadde med oss 300 kilo medisiner til doktor Albert Scheitzer som noen år tidligere hadde fått nobels fredspris. Han holdt til i jungelen rett utenfor Lambarene. Det var et fint tiltak. I det hele tatt var det utrolig mange opplevelser på turen, sier Sivert Klevan.

- Får du mange henvendelser om ekspedisjonen?

- Det første året var det helt vanvittig, men etterhvert avtok selvsagt interessen. Men jeg får stadig henvendelser fra både fjern og nær. Det er jo utrolig gøy at NRK Nordland forteller historien i forbindelse med 50-årsjubileet.