Berget av politijakka: – Jeg kjente blod da jeg strøk meg i nakken

Den 24 år gamle politibetjenten takker uniformen for at han ikke ble alvorlig skadet under et knivangrep i vinter.

Fikk knivstikk mot halsen

REDDET AV JAKKA: Ronnie Fiskvik ble reddet av politijakka da han ble utsatt for et knivangrep under en promillekontroll i vinter.

Foto: Politiet / Politiforum

Det var da den 24 år gamle politibetjenten var ute på en helt vanlig patruljekjøring for Meløy lensmannskontor i Salten politidistrikt 17. januar i år episoden skjedde.

Etter det NRK kjenner til skjedde hendelsen i Glomfjord, som er et tettsted i Meløy kommune, sør for Bodø.

De involverte har ikke ønsket å kommentere saken overfor NRK før den eventuelt har blitt behandlet i retten, men politibetjent Ronnie Fiskvik forteller til nettstedet Politiforum.no om hvordan en helt ordinær promillestopp ble til en kamp på liv og død før skiftet var over.

– Ville ikke blåse i alkometeret

Ronnie Fiskvik og hans jevngamle kollega hadde bestemt seg for å stanse en bil som kjørte foran dem. De får stoppet mannen, som kommer ut av bilen. Politibetjentene forteller at de ønsker å gjennomføre en blåsekontroll.

Vi hadde ennå ikke kommet i posisjon for å visitere han, da jeg så at han tok hånden innenfor jakka.

Ronnie Fiskvik

– Da han skjønte det, ble han mindre velvillig, og sa noe om at han av helsemessige årsaker ikke kunne blåse i alkometeret vi hadde med, sier Fiskvik til Politiforum.

Politibetjentene, som kjente lukten av alkohol, gav mannen et ultimatum: Enten så måtte han blåse, eller så ville han bli pågrepet og tvunget til å avlevere blodprøve.

– Vi hadde ennå ikke kommet i posisjon for å visitere han, da jeg så at han tok hånden innenfor jakka. I en svært rask bevegelse kom hånden ut, og jeg så det glimtet, uten at jeg så hva det var. Samtidig vendte han seg mot meg, og løftet hånden raskt over hodet, fortsetter Fiskvik.

Mannen tar sats, og bøyer knærne for å få inn et hardt slag med hele kroppstyngden sin. Fiskvik reagerer med å bøye hodet litt til siden på refleks, og går hardt inn i kroppen på mannen for å få han ut av balanse.

Begge blir liggende på magen, og Fiskvik kommer seg opp på ryggen hans. Han blir nødt til å bruke pepperspray for å få på håndjern, godt hjulpet av kollegaen.

– Fikk blod på fingrene

Knivblad

BLOD PÅ FINGRENE: Fiskvik fikk blod på fingrene da denne kniven ble trukket ut.

Foto: Politiet

Når de to politibetjentene omsider har fått kontroll på situasjonen, ser Fiskviks kollega at det står en kniv rett inn fra siden i jakkekragen på Fiskviks skinnjakke.

– Hun trakk den ut, og jeg fikk blod på fingrene da jeg strøk meg i nakken, sier Fiskvik til Politiforum.

Som de eneste betjentene på stedet, startet de å kjøre med mannen til politistasjonen i Bodø – en drøy times kjøretur unna.

Fire lag med skinn

Vel fremme i Bodø tok kollegaene hånd om mannen, og Fiskvik fikk tatt skaden i nærmere øyensyn.

Kuttet i nakken var begrenset til et risp i halshøyde. Kniven hadde gått igjennom fire lag med skinn – to i selve jakka, to i kragematerialet i tillegg til to lag ulltrøye.

I dag takker Fiskvik skinnjakka for at han berget livet.

– Saken er til vurdering

Mannen som forsøkte å stikke har vært på frivillig opphold på en psykiatrisk institusjon etter hendelsen. Politiet venter på en rapport fra sakkyndige om hans psykiske tilstand. Den siktete mannen har ikke erkjent forholdet.

Politiadvokat Viktor Madsen ved Salten politidistrikt opplyser til Politiforum at han har saken til vurdering med tanke på videre etterforskning. Han har ennå ikke besluttet hva tiltalen skal lyde på.

Jakken kan bli byttet ut

Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) er i gang med en prosess for å bytte ut dagens politijakke, som av mange politifolk beskrives som tung, klumpete og lite funksjonell.

Saken ligger foreløpig til vurdering hos Politidirektoratet.