Hopp til innhold

Disse «appene» bør du som forelder kjenne til

Hvert år rammes barn og ungdom av digitale overgrep. Slettmeg.no får inn stadig flere henvendelser. – Foreldre må komme på banen og installere appene selv, mener de.

Disse appene før foreldre vite om

Hos slettmeg.no oppfordrer de foreldre til å lære seg mer om appene barn og ungdom bruker på mobiltelefonene sine.

Foto: Illustrasjon NRK / Unsplash.com

Råd- og veiledningstjenesten slettmeg.no har det nok en gang opplevd en økning i antall henvendelser. Det viser deres årsrapport for 2015. For å øke bevisstheten rundt barn og unges mobilbruk har de nå laget en oversikt over mobilapplikasjoner som de mener foreldre bør kjenne til.

– Foreldre bør være så modige at de installerer noen av disse appene på sin egen telefon. Ofte greier ikke voksne å gi gode råd fordi de ikke vet hva det dreier seg om, mener Hans Marius Tessem, leder i slettmeg.no

Hans Marius Tessem

Hans Marius Tessem er leder for Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) råd- og veiledningstjeneste kalt slettmeg.no.

Foto: Jan Tore Verstad / Pressebilde

Er det noen av appene man bør være mer oppmerksomme på enn andre?

– Det er viktig å være klar over at på sosiale medier blir innholdet laget av andre brukere, og således er det ikke appene i seg selv som er problemet. Men noen apper er mer utsatte for misbruk enn andre, og dette gjelder spesielt apper hvor man kan være anonyme, fortsetter Tessem.

Dette er noen av de appene slettmeg.no får flest henvendelser om, og som de mener foreldre bør kjenne til:

Jodel

Jodel er en app som lar deg sende ut anonyme meldinger som alle innenfor avsenderens geografiske område kan lese. Dette har gjort at flere har brukt appen for å sende trusler mot både personer og bygninger.

Til forskjell fra hva mange tror er likevel ikke brukerne helt anonyme, og Jodel samarbeider med politiet i alvorlige saker.

Bombetrussel Jodel

Den anonyme meldings-tjenesten Jodel har vært mye omtalt i mediene etter at flere falske bombetrusler har blitt spredd gjennom appen.

Foto: NRK

Snapchat

Snapchat lar deg ta bilder og video som du enkelt kan sende til de på kontaktlisten din. Mottaker kan kun se bildet i noen sekunder før det blir borte. Likevel er det enkelt for kyndige å lagre bildene uten at avsender får vite om det.

Slettmeg.no advarer mot at det er vanskelig å slette innhold du har delt med andre, da disse lagres midlertidig på mottakerens telefon.

Bilde av snapchat-ikonet på en mobil

Snapchat-meldinger er enklere å lagre enn mange er klar over.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Kiwi og Ask.fm

Kiwi og Ask.fm er begge apper hvor brukerne kan lage profiler, og stille hverandre spørsmål og svar. Brukerne kan selv velge om de skal være anonyme eller ikke når de poster meldinger. Dette har gjort at mange har misbrukt tjenestene til å drive mobbing og trakassering.

Enkelte steder har Ask.fm bare fått kallenavnet «mobbeappen».

Faksimilie Kiwi app

På appen Kiwi kan du stille spørsmål både direkte til venner, men også til alle som tilfeldigvis skulle være i nærheten.

Foto: Faksimile: kiwi.qa

Moviestarplanet

Moviestarplanet er en blanding av et sosialt nettverk og et nettspill fra Danmark. Det er rettet mot barn fra 8 til 11 år og kan også spilles på en datamaskin. De får skryt for at kundeservice er behjelpelig, og at det er lett å slette innhold som har blitt publisert.

moviestarplanet.no

Moviestarplanet er populær blant barn rundt 10-årsalderen. Her fra nettversjonen av spillet.

Foto: moviestarplanet

Instagram

På Instagram kan brukere lage seg en konto og dele bilder. Du kan selv velge om innholdet du deler skal være offentlig, eller bare være fra godkjente følgere. Man kan også like og kommentere innholdet andre har lagt ut, og følge andre brukere.

Slettmeg.no roser Instagram for å ha gode rapporteringsmuligheter, men får kritikk for at kundeservice kan være vanskelig å få kontakt med.

Instagram

Bildedelingstjenesten Instagram er fortsatt populær blant ungdom.

Foto: Karly Domb Sadof / Ap

Vine

Vine app

Vine er en populær app blant mange unge.

Foto: Faksimile: Vine (app)

Vine er som Instagram, bare at det er for korte filmsnutter og ikke bilder. Brukerne oppretter egne brukerkontoer, og kan dele innhold, like og kommentere dette.

Tumblr

Tumblr er en enkel bloggtjeneste hvor brukere kan legge ut og dele innhold. Ifølge dem selv, er meningen med Tumblr at man kan fylle den med «hva som helst». Det skal være enkelt å slette kontoen sin, og kundeservice er ifølge slettmeg.no lett å komme i kontakt med.

Facebook

Facebook har etterhvert blitt godt kjent som verdens største sosiale nettverk på nett. Slettmeg.no legger vekt på at Facebook har gode rapporteringsskjemaer for alle tenkelige scenarier, men at de kan være vanskelig å finne. I tillegg er også kundeservice vanskelig å komme i kontakt med.

Facebook app

Facebook er verdens største nettsamfunn.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Se hele listen i årsrapporten (ekstern lenke) til slettmeg.no