Hopp til innhold

Greit med «hestkuk», men ikke «fittetryne»

Det er nå rettslig fastslått at det er greit å kalle politi i Nord-Norge for «hestkuk« og «trekuk». Men å kalle dem «fittetryner» koster deg dyrt.

ALSTAHAUG TINGRETT

ULIK PRAKSIS: I denne retten ble en mann for noen år siden frikjent for bruken av ordet 'hestkuk'. Det ble ikke en mann som hadde brukt ordet 'fittetryne'.

Foto: Frank Nygård / NRK

En mann i 30-årene er Alstahaug Tingrett ilagt en bot på 7000 kroner for å ha kalt politiet det lite flatterende ordet «fittetryne».

Det var i mai i år politiet ble tilkalt etter at mannen ikke hørte på oppfordringer om å forlate en restaurant der han oppførte seg støyende og sjenerende overfor andre gjester, skriver Helgelands blad.

Sprellet på bakken

Da politiet kom til stedet og mannen fortsatt ikke ville ta seg ut av restauranten, ble han forsøkt geleidet ut. Det lyktes ikke politiet særlig godt med og mannen ble derfor lagt i bakken.

Liggende på bakken utenfor restaureanten sprellet han slik at politipatruljen holdt nede føttene hans for å unngå å bli sparket.

I politiets papirer står det at han da «ropte flere ukvemsord til polititjenestemennene, blant annet 'idioter', 'fittetryner' og lignende».

Dette førte til at han er blitt ilagt en bot på 7.000 kroner.

– «Trekuk» og «hestkuk» er dagligtale

Men om retten her mente at Helgeandsmannen hadde gått for langt, har samme rett tidligere frikjent en mann for ordet «trekuk».

Rettens flertall mente da at den type uttrykk er dagligdags og måtte tåles av politiet.

Også andre steder i Nord-Norge har denne type bemerkninger blitt frikjent.

I 2008 ble en 48-åring fra Indre Finnmark frikjent for å ha kalt en politimann en «hestkuk».

Tingretten mente da at «dette er et vanlig uttrykk for landsdelen, og at det nærmest blir brukt daglig. Det er ikke et unormalt uttrykk, og ikke mer enn man bør tåle ut fra daglig tale».

Men ikke alle slipper unna å kalle politiansatte verken det ene eller det andre.

En 35-åring i Fredrikstad ble i retten ilagt en bot på 4000 kroner for å ha kalt en politimann «jævla hestkuk». Mannen argumenterte med at det var lov andre steder i Norge, men fikk ikke medhold, skriver Østlands-Posten.

Ord som ape og dust ved tiltale til politiet, har også endt med dommer.