Hopp til innhold

Bestefar (80) reiser til Madrid for å se Tore (19) gjøre norsk e-sport-historie

For første gang er en nordmann med i sluttspillet i dataspillet League of Legends. Og med som heiagjeng har Tore Hoel Eilertsen (19) bestefaren på 80. – Jeg skjønner ikke helt hva han driver med, men spennende er det.

Tore «Norskeren» Hoel Eilertsen fra Fauske og laget Splyce . Bestefar Svein Hugo Hoel ytterst til høyre

STOLT: – Jeg er glad for å ha kommet så lang, og stolt over å representere Norge, sier Tore Hoel Eilertsen (nest ytterst til høyre). Her sammen med laget sitt Splyce og bestefar Svein Hugo Hoel ytterst til høyre. 

Foto: Privat

Spillet League of Legends er blant de største e-sport-spillene i verden, og finalen i fjor ble sett av minst 200 millioner verden over.

Søndag er det kvartfinale i Madrid, og da er det laget Splyce som møter storfavorittene SK Telecom T1, skriver Gamer.no.

Splyce har 19 år gamle Tore «Norskeren» Hoel Eilertsen fra Fauske i spissen. Han skal spille på en arena med plass til 15.000 tilskuere.

Dersom Splyce faktisk vinner kampen, vil det sende sjokkbølger gjennom hele det profesjonelle spillmiljøet.

Dette skriver ESPN:

Let's make this clear: If Splyce win this match, it's the biggest worlds upset to ever happen in the game's nine-year professional history.

På telefon fra Madrid fredag kveld sier 19-åringen at han tar oppkjøringen til det hele braker løs klokka 12 søndag med knusende ro.

Slik har det ikke vært de siste ukene. Laget hans har spilt mellom åtte og 12 timer hver dag.

– Vi kom oss forbi gruppespillet, så nå er ikke presset så stort. Jeg må bare gjøre mitt beste, og håpe at jeg kan gjøre Norge stolt, sier Eilertsen.

Bestefaren Svein Hugo Hoel på 80 reiser til Madrid sammen med Tores mor og bror for å være heiagjeng.

Bestefar som heiagjeng

Bestefar Svein Hugo Hoel og barnebarnet Tore «Norskeren» Hoel Eilertsen fra Fauske

Bestefar Svein Hugo Hoel fulgte med som heiagjeng da barnebarnet Tore spilte i Berlin i fjor.

Foto: Privat

80-åringen innrømmer at han ikke skjønner helt hva dataspillet League of Legends går ut på.

– Det er umulig å følge med på selve spillet. Men jeg elsker all sport og poengsystemet er oversiktlig, så vi henger med. Vi har skaffet oss lagdrakter og stiller med norske flagg, sier Hoel til NRK.

Tore «Norskeren» Hoel Eilertsen synes det er stas at familien stiller opp. Men aller mest ser han fram til å møte verdens mestvinnende lag på søndag.

– Vi har trent hardt og er topp motivert.

Tore Hoel Eilertsen og moren Marit Hoel

– Så lenge jeg vet at jeg har gjort mitt beste, føler jeg meg trygg. Da er det ingen ting jeg kan angre på, sier Tore Hoel Eilertsen. Her sammen med moren Marit Hoel, som er på plass i Madrid. 

Foto: Privat

Den siste dagen skal brukes til meditasjon og høre på oppbyggelig musikk. Koffein må også til.

– Det handler om å komme i god stemning. Så får det gå som det går, sier 19-åringen.

Spillekspert: – Dette er stort

Ekspert på League of Legends i NRK, Øyvind Helland, sier at det er svært spesielt å ha en nordmann med i sluttspillet.

– Dette er en av de største e-sportene i verden. Norge har aldri vært i nærheten av å hevde seg i toppen.

– Dette er som om at Rosenborg skulle ha kvalifisert seg til sluttspillet i Champions League. Så det er svært å ha med en nordmann for første gang.

Nicholas Korsgård

Nicholas Korsgård.

Foto: Konkol Michal

Det spilles om mye penger - opp mot 6,5 millioner dollar. Ser man på hvilke spill som har de høyeste premiepottene, tar LoL tre av 10 plasseringer på topp 10-lista.

Nicholas Korsgård, som er en markant skikkelse på den internasjonale LoL-scenen, sier at 19-åringen er en sentral årsak til at Splyce har nådd langt.

– De har hatt en lang vei til kvartfinalen. De er kjent for ulike strategier og jeg tror de kan overraske. Jeg håper de har noe spennende å legge på bordet på søndag, sier han til NRK.

Møter storfavorittene

Helland forteller at 19-åringen fra Fauske er den beste LoL-spilleren i Norge akkurat nå.

Han møter den største stjerna i spillet på verdensbasis: Lee «Faker» Sang-hyeok fra Korea, som representerer SK Telecom T1.

Helland beskriver det som et skikkelig «David mot Goliat»-oppgjør. SK Telecom T1 er storfavoritter, og holder rekorden for flest VM-titler.

Laget vant ifølge Gamer.no Worlds-tittelen i 2013, 2015 og 2016.

– Man spiller best av fem kamper. En kan forvente at Splyce prøver seg på noen dristige taktikker. Det har skjedd før, i 2017, at et annet «underdog»-lag nesten klarte å slå storfavorittene i kvartfinalen, så dette blir virkelig spennende.

Vinner Splyce så vil det være en sensasjon!