Hopp til innhold

– Dette er verdens dypeste sumpgrotte

– Fra før har vi Norges største vannfylte grottesystem og Nord-Europas dypeste grotte. Nå kan vi plusse på med verdens dypeste sumpgrotte, sier grotteentusiaster i Rana.

Rana har i lang tid hatt internasjonal oppmerksomhet på grunn av de mange grottene. De mest ivrige er på ustoppelig jakt etter å finne nye innganger og utganger til lands og til vanns.

Nordlandskommunen Rana har i lang tid hatt internasjonal oppmerksomhet på grunn av de mange grottene. De mest ivrige er på ustoppelig jakt etter å finne nye innganger og utganger til lands og til vanns.

Nå nylig gjorde en finsk og en russisk grotteutforsker en ny stor oppdagelse.

– Pluragrotta er allerede den dypeste grotta i Nord-Europa. Hvis vi finner en forbindelse vil vi også ha den dypeste sumpgrotta i verden, sier grottedykker Sami Pakkarinen.

Vil skrive grottehistorie

En gjeng grotteentusiaster gjør et forsøk på å skrive historie i Plurdalen i Rana. I flere tiår har grotteutforskere og geologer forsøkt å en forbindelsen mellom Pluragrotta lenger ned og Trollkirka men åpningen herfra har alltid vært blokkert av is.

– I Rana har vi det meste av grotter. Vi har utrolig flotte renvaskede marmorgrotter. Men de er verken lengst eller dypest. Får vi til dette er vi inne, sier grottedykker Tim Patrick Kristiansen i Arctic Circle Cavers til NRK.no.

Trollkirka grottetur i Plurdalen

Tidligere i høst fant grottedykkere forbindelsen mellom Steinuglflåget og Pluragrotta litt lengre ned i grottesystemet.

Istappene i taket, sprekkene i fjellet, de løse steinene og gulvet i grotta forteller om et fjell i bevegelse og som gir en følelse av utrygghet. Men i jakten på en verdensrekord tenker man ikke på det.

– Alt rundt her er sprukket opp. Alt vi ser her har falt ned fra taket. Alt over oss bare venter på å slå følge, sier Kristiansen.

Isblokka som har blokkert inngangen helt til nå er nesten borte. For første gang i historien skal det være mulig å ta seg inn i grotta herfra.

– Vi har vært her i mange år, og åpninga har alltid vært blokkert. Dykkerne som tidligere har jobbet i området har sjekket åpningen jevnlig, sier Sami Pakkarinen.

Tidligere i høst fant Sami og et par andre grottedykkere forbindelsen mellom Steinuglflåget og Pluragrotta litt lengre ned i grottesystemet.

Finner forbindelsen

I dag er det store spørsmålet om de fant forbindelsen videre opp hit til Trollkirka.

Og det gjør de. De to grottedykkerne gratulerer hverandre.

– Da har vi laget en forbindelse. På den måten har vi dokumentert at vi har verdens dypeste sumpgrotte her i Mo i Rana. Det er stort, det er dette vi har drømt om, sier grottedykker Tim Patrick Kristiansen til NRK.no.

Så var det bare å finne vegen hjem igjen.