Hopp til innhold

– Soldater syke av muggsopp

Flere vernepliktige i Bodin leir skal ha utviklet astma på grunn av muggsopp på kasernen de bodde. Forsvaret har nå satt i gang undersøkelser av kasernen.

Syke soldater i Bodin leir

SYK: Mats Thorsvik har blitt syk av inneklimaet i kasernen han bodde i.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Jeg har hostet mye, vært tungpustet og snufsete hele tiden. Det er flere som har begynt å blø neseblod helt plutselig og som aldri har blødd neseblod før, forteller vernepliktig Mats Thorsvik.

Han har de siste åtte månedene bodd på en kaserne hvor det er sopp og bakterieflora. Minst én av medsoldatene har fått astma på grunn av inneklimaet. For en uke siden ble kasernen stengt og soldatene flyttet.

Bent-Ove Jamtli

TRIST: Stabssjef Bent-Ove Jamtli synes det er beklagelig at enkelte av soldatene har blitt syke i løpet av tjenestetiden.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Stabssjef Bent-Ove Jamtli hevder de reagerte umiddelbart da de fikk beskjed om at soldatene ble syke.

– Vi har ikke fått informasjon om dette før helt nylig. Vi har selvfølgelig ansvaret for soldatene og ser svært alvorlig på dette. Det er sterkt beklagelig at våre soldater har utviklet sykdom når de har tjenestegjort hos oss, sier Jamtli.

Ekstra tiltak

Det er Forsvarsbygg som har ansvaret for kasernene. De fører tilsyn hvor de undersøker standarden på disse. Nå vurderer eiendomssjef Atle Huneide å endre rutinene i et håp om å oppdage slike muggforekomster.

– Vi må se på om vi må gjøre noen ekstra tiltak, spesielt på de gamle kasernene, sier Hundeide.

Atle Hundeide

MUNNBIND: Atle Hundeide i Forsvarsbygg må bruke munnbind når han nå inspiserer den infiserte kasernen i Bodin leir.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Forsvaret gjør nå omfattende tester for å finne ut hvor stor del av kasernen som er infisert. Bygget skal renoveres før soldatene flytter inn igjen. Neste uke dimitterer Mats Thorsvik, og han er skuffet over hvordan Forsvaret har tatt vare på han.

– Det er flere som sier at man må utnytte førstegangstjenesten, fordi da kan man tjene penger og bli i bedre form. Så opplever man dette og det blir bare et dårlig opphold. Jeg synes ikke det er noe særlig, sier Torsvik.

Bodin Leir

STENGT: Det er denne kasernen som Forsvaret nå har stengt på grunn av muggsopp.

Foto: Øystein Nygård / NRK