Hopp til innhold

– Jeg lever meg så mye inn i en bok at ingen får tak i meg

Helt fra hun var lita jente har kronprinsesse Mette-Marit vært oppslukt av bøker. – Jeg lever meg så mye inn i en bok at ingen får tak i meg, fortalte den selverklærte bokormen.

Kronprisesse Mette-Marit på Rognan

FIRE ÅRSTIDER PÅ TI MINUTTER: På perrongen på Rognan sto bunadskledde skolelever og hutret mens kronprinsessen fortalte fra sin barndom i bøkenes verden.

Foto: Martin Steinholt / NRK

På Fauske stasjon fortalte kronprinsessen følelsesladet om leseopplevelsene fra barndommen, om hvordan forfatteren Finn Carling betydde mye for henne med sin selvbiografiske bok «I et rom i et hus i en hage», som han leste på barne-TV.

Kronprinsesse Mette-Marits bokhylle

I bibliotekvogna kan publikum sjekke bøkene som har betydd mye for kronprinsessen.

Foto: Martin Steinholt / NRK

Iselin Åsmyr Lill og Tove Johansen

Iselin Åsmyr og Lill Tove Johansen snakket med kronprinsessen om bøker.

Foto: Martin Steinholt / NRK
– Finn Carling var mitt store forbilde da jeg var barn. Jeg skrev jeg brev til Finn Carling og fortalte hvor mye han betydde for meg. Jeg håper også dere finner noen fine, rare mennesker som hjelper dere å forstå hva det vil si å være annerledes, og hva det vil si å være et godt menneske. Bøker kan også være en sånn venn som lærer oss nye ting, og som gjør livet gøyere, fortalte kronprinsessen.

Drømte om hest

Litteraturreisen med Nordlandsbanen startet tirsdag morgen i Bodø, der kronprinsessen fortalte om reisens formål og litteraturens betydning.

– Da jeg begynte å lese selv, skjønte jeg at jeg kunne reise hvor jeg ville med en bok. Som de fleste andre jenter, hadde jeg en hesteperiode hvor den store drømmen var å eie en hest. Derfor dro jeg inn i bøkenes verden og hentet meg en. Jeg het Britta og hesten min het Silver.

Hun fortalte også hvordan hun som kronprinsesse og mor leste de to siste kapitlene i «Brødrene Løvehjerte» av Astrid Lindgren for sønnen Marius i tiden rundt prinsesse Ingrid Alexandras fødsel.

– Når små barn blir født, er det som om de er et annet sted. Som om de ikke helt er kommet fram til oss ennå. Det stedet heter kanskje Nangiala. Der foregår det en kamp mellom det gode og det onde. Jeg har to ekte brødre, Per og Espen. De er ikke slik som brødrene til Askeladden, men sånne som gjør meg stolt. Så har jeg to andre brødre andre også. De heter Jonatan og Kavring. Den dagen Ingrid ble født, leste vi to de siste kapitlene av Brødrene Løvehjerte for Ingrids storebror Marius. Ingrid tok oss med til der hun kom fra, fortalte kronprinsessen.

Vis meg din bokhylle

På perrongen sto skole- og barnehagebarn og hutret mens kronprinsessen fortalte fra sin barndom i bøkenes verden. Noen av dem trakk inn i bibliotekvogna der de på kronprinsess Mette-Marits bokhylle kunne se bøkene som har betydd mye for henne. Over høyttalerne på toget lød stemmen til kronprinsessens mor, Marit Tjessem, som leser høyt fra Anne-Cath. Vestlys «Lillebror og Knerten».

Reise i bok

Bokhylla til kronprinsesse Metter Marit

KRONPRINSESSENS BOKHYLLE: På litteraturtoget er det også mulig for de besøkende å se hva kronprinsessen selv leser.

Foto: Martin Steinholt / NRK

Som selvutnevnt «dedikert bokorm» er denne turen noe kronprinsessen har gledet seg til lenge. Da hun ble sykmeldt i fjor høst, måtte turen legges på is, men det var aldri tvil om at kronprinsesse Mette-Marit ville gjøre sitt beste for å få gjennomført den.

– For meg er det verdifullt å snakke med folk om hva lesing betyr, og høre hvilke bøker som har vært viktig for dem. Bare å snakke med ungdommene her i dag var verdt hele turen for meg. De leser og er opptatt av å tilegne seg nye kunnskaper gjennom litteraturen. Det er jeg veldig glad for, sier kronprinsesse Mette-Marit til NRK.no.

Turen så langt har gitt mersmak, og kronprinsessen ser ikke bort fra at det kan bli flere litterære togturer på andre jernbanestrekninger.

– Vi skal evaluere togturen når vi kommer hjem, og det er en av de tingene vi vil se på, sier hun til NRK.no.

At hun på stasjonen på Rognan fikk oppleve fire årstider på 10 minutter tok hun også med et smil.

Fire årstider på ti minutter

– På et tidspunkt greide jeg ikke å se hva jeg skulle lese. Arket mitt var helt hvitt, ler kronprinsesse Mette-Marit til NRK.no.

Selv sier kronprinsessen at hun leser overalt, mye forskjellig og av og til for fort.

– Jeg lever meg så mye inn i en bok at ingen får tak i meg. For meg er det litteraturens gave. Gjennom den forstår jeg meg selv og livet mitt bedre, sier hun til NTB.

Lesegleden har smittet over på barna:

– Vi leser hver dag. Jeg er opptatt av at barna selv skal få velge det de vil lese. Og så prøver vi å passe inn de bøkene som vi syns er viktig innimellom, de som vi har hatt glede av, sier hun.

Dagens endestasjon er Mosjøen, dit litteraturtoget med bokkafé og bibliotekvogn etter planen ankommer klokka 17.35. Her blir det også et lengre kulturprogram, der alt fra sørsamisk språk og litteratur til Twitter-diskusjon står på programmet.

Onsdag fortsetter reisen, med stopp i Steinkjer før endestasjonen Stjørdal.

Bibliotekar Elin Rognan

Bibliotekar Elin Rognan fra Deichmanske bibliotek i Oslo viser fram kronprinsessens utvalgte bøker i bibliotekvogna på litteraturtoget.

Foto: Martin Steinholt / NRK