NRK Meny
Normal

300.000 har sjekket skatten

Skatteetaten slipper folk til puljevis for å sjekke om de blir skyldig på skatten eller ikke. – Køen er som forventet, sier Kjersti Lauritsen.

Kjersti Lauritsen

BRØNNØYSUNDREGISTRENE: Sjefen for Altinn, Kjersti Lauritsen, sier alle vil få se selvangivelsen sin innen kort tid.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Mange opplever at de ikke får logge seg på systemet Altinn for å sjekke skatten fra i fjor. Istedet for det vanlige innloggignsbildet kommer beskjeden «Beklager, på grunn av svært stor trafikk må vi be deg prøve igjen om en stund».

Det er ingen feil, men et planlagt tiltak for å sikre at Altinn tåler pågangen.

– Nå vil vi ta litt lærdom fra i fjor, slik at vi slipper inn puljevis og kontrollert. Da kan de som kommer inn slippe problemer når de sjekker selvangivelsen sin, sier Kjersti Lauritsen, sjef for Altinn i Brønnøysundregistrene.

Klarer ikke å ta unna

Nysgjerrigheten er stor når fjorårets skatteoppgjør endelig er tilgjengelig. Skattedirektoratet åpnet midnatt tirsdag nettsidene på tjenesten Altinn, men for de fleste er det ikke mulig å komme inn.

– Nå har vi allerede hatt 300.000 som har fått sjekket skatten sin. Det er noen som har møtt en køplakat som forteller at vi har stor trafikk, og det er helt som forventet, sier Lauritsen.

For dem er det bare å smøre seg med tålmodighet.

– Veldig mange har fått sjekket opplysningene sine, men det har som forventet vært rushtrafikk. Da oppstår det kø. Jeg oppfordrer folk til å spre trafikken, så vil alle få se selvangivelsen sin i løpet av kort tid, sier kommunikasjonsdirektør Astrid Bugge Mjærum.

Ingen endring, ingen levering

For lønnstakere og pensjonister er fristen for å levere selvangivelsen 30. april. Hvis man etter en grundig sjekk verken har noe å forandre eller tilføye, trenger man ikke levere selvangivelsen. To tredeler av alle lønnstakere og pensjonister benyttet leveringsfritaket i fjor.

Næringsdrivende må alltid levere selvangivelse. De som leverer på papir har frist 30. april, mens de som leverer elektronisk har frist til 31. mai. Åtte av ti næringsdrivende leverer elektronisk.

– Ikke lang ventetid

I fjor tok det over et døgn før systemet var tilgjengelig, men så lang tid skal det ikke ta i år, lover sjefen for Altinn.

– Det er ikke lang ventetid. Man må vente lite grann, og så prøve på nytt igjen, og da slipper man som regel inn, sier Lauritsen.

Men hun kan ikke love at alle kan få lese selvangivelsen på nett med en gang den er klar.

– Vi har som et mål at alle skal få lese selvangivelsen når de selv ønsker det. Men det blir en vurdering på sikt når vi skal ha den tilgjengelig, sier Lauritsen.

Brønnøysundregistrene

Brønnøysundregistrene leverer løsningen Altinn for Skatteetaten.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.