Hopp til innhold

- Forstår godt at de streiker

- Vi foreldre vil ha flinke folk som tar seg av ungene våre. Hvis denne aksjonen kan bidra til at de får bedre lønns- og arbeidsvilkår så støtter vi streiken, sier Jan Erik Stenmark.

Streik i Vågønes barnehage, Jan Erik Stenmark

STØTTER STREIKEN: Pappa Jan Erik Stenmark har ingen problemer med at han må hente datteren Signe Marie klokka 12 i dag.

Foto: Ola Helness / NRK

I Vågønes barnehage i Bodø får barnehagestreiken støtte hos foreldre. Som far er Jan Erik Stenmark redd for at det nye forslaget om å fjerne den lovfestede retten til økonomisk likebehandling av offentlige og private barnehager, kan skape A- og B-stempel på barnehager.

- Vi vet at i de kommunale budsjettene så må det fordeles på en helt annen måte, og det som kan skje er at enkelte kan komme dårligere ut. Og det skal ikke være noen grunn for at noen får mer enn andre. Så det å fjerne dette om lik behandling av barnehager er vi sterkt i mot, sier Stenmark.

Stenger klokka 12

De private barnehagene protesterer mot regjeringens forslag om å endre barnehageloven. Klokken 12 i dag stenger omlag 2000 private barnehager i protest mot regjeringens nye finansieringsforslag.

Forslaget kan bety at barn i de private barnehagene vil få mindre tillskudd fra staten enn det barn i de offentlige barnehagene får.

Malmklumpen barnehage i Narvik.

Malmklumpen barnehage i Narvik: Fra venstre Linda Achwuanden, Emil T. Eriksen, Trym Nilsfors, barnehageleder Grete Bardal og Elise F. Martinsen.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

- Forslaget skal behandles 2. juni. Derfor aksjonerer vi, for vi ønsker at de skal snu, og skjønne at det kan få alvorlige konsekvenser for barnehagen hvis dette lovforslaget går gjennom, sier Grete Bardal i Malmklumpen Barnehage i Narvik.

Kommunene avgjør

Streik i Vågønes barnehage

MÅ HENTES I DAG: Ungene i Vågønes barnehage i Bodø sparker fotball i finværet. Men klokka 12 er det slutt.

Foto: Ola Helness / NRK

Regjeringen foreslår å fjerne loven om likebehandling av offentlige og priavte barnehager. Hvis de får det som de vil, kan hvert barn i de private barnehagene få 2000 kroner mindre per måned fra det offentlige enn det barna får i de kommunale barnehagene. Men det blir opp til hver enkelt kommune å avgjøre dette.

- Staten overfører ansvaret til kommunene, uten å fullfinansiere det, og så sletter de paragrafen som skal sikre like tilskudd til unger i private og kommunale barnehager. Og det er helt avgjørende for lønns- og arbeidsvilkår til de ansatte, og for kvaliteten på dette tilbudet, sier Jørn-Tommy Schjelderup, informasjonssjef i Private Barnehagers Landsforbund, PBL.

- Fjerner søylen i barnehageløftet

Liv Kristin Olsen med datteren Johanne i Knerten barnehage.

Johanne måtta dra hjem tidlig fra Knert'n barnehage i Bodø i dag. Mamma Liv Kristin Olsen er foreldrerepresentant i barnehagen.

Foto: Martin Steinholt / NRK

- Det er en utrolig alvorlig situasjon som har oppstått. Vi må fem år tilbake i tid. Da gikk et stort flertall på Stortinget, sju partier inkludert regjeringspartiene, sammen om å løfte barnehage-Norge. Vi skal ha full barnehagedekning, og lav pris. En av søylene i det forliket er paragraf 14, prinsippet om like tilskudd til barn i private og kommunale barnehager, sier Schjelderup.

Men nå vil regjeringen fjerne denne paragrafen. Det er foreldre som eier de fleste private barnehagene, og de ansatte er organisert gjennom Private Barnehagers Landsforbund. Informasjonssjefen i PBL håper at lovforslaget ikke går gjennom.

- Det rare med det her, er at Jens Stoltenberg drar til Spania for å sanke stemmer blant 40.000 fastboende nordmenn. Mens det er 240.000 foreldre til unger i private barnehager, sier Schjelderup.

Og i Narvik ser de ingen annen utvei enn å streike for å bli hørt.

- Hverken PBL eller barnehagene synes at dette er en grei aksjonsform. Men de har jobbet i lang, lang tid for å prøve å snu regjeringen i dette arbeidet. Men når de ikke når frem med det, så ser ikke PBL, som er vår arbeidsgiverorganisasjon, noen annen løsning enn å gjøre det på denne måten, sier Bardal.