Hopp til innhold

- Boikott Paul McCartney

Det blir ingen musikk fra Paul McCartney i ipod-en til lederen av Norges Fiskarlag Reidar Nilsen med det første.

Paul McCartney

SELAKTIVIST: Musikklegenden Paul McCartney har jobbet intenst for å få EU-parlamentet til å innføre forbud mot salg av selprodukter.

Foto: CHRISTOPHER BROWN / AP

McCartneys følelsesladde selkampanje overfor politikerne i EU-parlamentet provoserer Reidar Nilsen, og nå oppfordrer han det norske folk til å boikotte musikken til den verdenskjente artisten.

Reidar Nilsen, leder i Norges Fiskarlag

DROPPER MACCA: Reidar Nilsen, leder i Norges Fiskarlag.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

- Jeg kommer ikke til å lytte til musikken hans eller kjøpe plater før Norge får selge selprodukter til EU. Det bør alle i Norge gjøre, sier Nilsen.

McCartney deltar i en underskriftskampanje for å få medlemmene av forsamlingen til å gå inn for et forbud.

– Skjebnen til millioner av selunger er i hendene til de valgte medlemmene av EU-parlamentet, sier den tidligere Beatles-låtskriveren i en uttalelse.

I går fikk han medhold.

Siste spikeren i kista

Tirsdag vedtok nemlig EU-paralementet å forby import av selskinnsprodukter, blant annet selskinn. Dermed har den lange norske kampanjen for å hindre forbud falt i fisk.

Regjeringen mener norsk selfangst er den mest humane i verden, med veterinærer om bord på alle fangstskuter. EUs importforbud tolkes derfor som et uakseptabelt inngrep i norsk marin forvaltning som kan sette en like uakseptabel presedens.

Forbudet, som vil ramme all norsk eksport av selprodukter til EU, er ventet å tre i kraft i forkant av jaktsesongen neste år.

Tror Norge vinner fram i WTO

Regjeringen bringer nå saken inn for Verdens Handelsorganisasjon (WTO) for å få unntak for forbudet.

- Dette står om viktige prinsipper og jeg tror Norge kan vinne fram. WTO er ikke kjent for å ta hensyn til følelser, men harde fakta, sier Nilsen.

Frykter selinvasjon

Norsk selfangst er ingen stor næring, men det er en viktig næring ifølge Norges Fiskarlag.

- Ikke minst den bærekraftige biten. Norge som nasjon forvalter fiskeriressursene i Barentshavet på vegne av den europeiske befolkning slik at vi kan sikre mattilgangen i framtida. Det betyr at vi også forvalter sjøpattedyrene på en måte som gjør at vi kan høste av havet.

Hør Leder i Norges Fiskarlag i Dagsnytt 18

- Dersom vi slutter å jakte sel, vil denne bestanden sakte, men sikkert bli så store at de kan true fiskebestandene i Barentshavet. Dette er det mest dramatiske som kan skje. Husk at vi tidligere har hatt store invasjoner av grønlandssel på Norskekysten. Disse argumentene tror jeg WTO vil forstå, sier Nilsen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Jakt på sel drives i hovedsak på grunn av pelsen, men i tillegg brukes selkjøtt og fett i skjønnhetsprodukter.