- Har stengt Nobelpris-konto

- Myndighetene i Iran har stengt bankkontoer som tilhører fredsprisvinneren Shirin Ebadi, opplyser en av hennes medarbeidere.

Shirin Ebadi
Foto: KIM JAE-HWAN / Scanpix/AFP

I går ble det kjent at myndighetene har beslaglagt hennes nobeldiplom og medaljen Ebadi fikk da hun mottok Nobelsfredspris for 2003 i Oslo.

- Prispengene står på en bankkonto som Ebadi bruker til å hjelpe samvittighetsfanger og familiene deres. Nå er kontoen stengt, og Ebadi kan ikke røre pengene, sier advokaten Mohammad Ali Dadkhah, som var med på å danne menneskerettighetsgruppen Ebadi leder.

Les: Shirin Ebadi fratatt fredsprismedaljen

- Dette er ulovlig fordi det krever en rettsbeslutning for å kunne gjøre noe sånt, sier Dadkhah.

Myndighetene har også sperret en bankkonto som tilhører Ebadis ektemann.

Skattekrav

Myndighetene i Iran krever at Ebadi skal betale 400.000 dollar, eller vel 2,2 millioner kroner, i skatt av prispengene hun mottok i Oslo.

- Myndighetene øker presset mot Ebadi for å kunne nekte henne å forlate Iran når hun kommer tilbake. Nå kan de vise til at hun er mistenkt for skatteunndragelse, sier Mohammad Seifzadeh, en annan advokat som samarbeider med nobelprisvinneren.

Er i Paris

Shirin Ebadi forlot Iran rett før det omstridte persidentvalget i sommer, og oppholder seg nå i Paris. Begge advokatene, Seifzadeh og Dadkhah, sier at Shirin Ebadi vil komme tilbake til hjemlandet.

Både Dadkhah og en annen av Ebadis medarbeidere ble arrestert og satt fengslet i flere uker etter valget i sommer.

Norske myndigheter har i sterke ordelag protestert mot beslagleggelsen av nobelmedaljen og diplomet. Irans chargé d'affaires i Norge ble kalt inn på teppet til UD for to dager siden.