Metallhodene inntar MGP

På fredag offentliggjøres artistene som skal opptre i den første MGP-delfinalen i Ørland. Men allerede nå kan vi røpe hvem som skal opptre med den hardeste låta i MGP 2010!

Keep of Kalessin
Foto: Fredrik Arff/NRK/Dinamo

I kveldens TV-sending av NRKs musikkprogram Lydverket bekrefter Arnt Grønbech fra black metal-bandet Keep of Kalessin at de deltar som artister i årets Melodi Grand Prix. Bandet er allerede godt kjent innen sin sjanger, nå håper de på å erobre resten av Norge også.

Se sendingen på NRK1 i kveld kl. 23:15!

- At vi er med i MGP er sikkert en overraskelse for mange. Men MGP er mer musikalsk nå enn før, artistene opptrer ikke bare innenfor den gamle "GP-sjangeren", sier låtskriver og gitarist i bandet, Arnt Grønbech.

- Jeg leste et intervju med Per Sundes hvor han sa at de ønsket seg mørkere og hardere bidrag til Melodi Grand Prix. Omtrent samtidig hadde vi laget en låt med et fengende refreng så jeg sendte den inn, forteller han.

Keep of Kalessin ble dannet i 1993, har gitt ut fire skiver og ble i fjor Spellemann-nominert i metal-kategorien for sitt siste album Armada. De stiller med låta "The Dragontower" som Grønbech selv beskriver som "en groovy låt med et fengende refreng".

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ønsker seg sjangerbredde

Asbjørn Slettemark og Arnt Ove Grønbeck i Lydverket

Arnt Ove Grønbeck i samtale med programleder Asbjørn Slettemark.

Foto: Rashid Akrim / NRK

- Vi hadde vel en teori om at folk som drev med hardere musikk anså Melodi Grand Prix for å være noe som ikke var for dem, sier Leif Åge Reme, prosjektleder for MGP.

- Vi vil gjerne ha en stor sjangerbredde og oppfordret derfor til at også de litt hardere bandene skulle sende inn låter i år.

Reme avviser at Keep of Kalessin ble plukket ut for å skape oppmerksomhet og kontrovers rundt MGP.

- Melodi Grand Prix er en låtskriverkonkurranse, som skal speile hva slags låter som lages der ute, også i andre sjangre enn bare pop, og det var bredde i låtskrivingen som var vårt primære fokus og ikke oppmerksomhet, sier Reme.

- Låta er faktisk langt mer tradisjonell enn man kanskje skulle tro og er Black Metal med et allsang-refreng. Jeg tror og håper at den vanlige seer og lytter kommer til å like dette, avslutter Reme.


Arnt Grønbech tar derimot høyde for at svartmetall kan bli litt for hardt i kantene for den gjengse Melodi Grand Prix-seer.

- Det kan hende låta er litt for ekstrem til at vi skal vinne, men tidligere har hard rock gjort det bra, sier Grønbech og sikter til finske Lordi som i 2006 vant den internasjonale finalen.

- Mer sellout å selge pølser

Keep of Kalessin på Øya 2008

Fra konsert på Øyafestivalen i 2008.

Foto: Hagen, Per Ole / NRK

Grønbech er klar på at Melodi Grand Prix neppe er det mest kredible en kan gjøre som svartmetall-artist, men mener selv at Keep of Kalessin ikke ”selger ut” ved å bli med i konkurransen.

- Jeg tror vi kommer til å få en del reaksjoner fra Black metal-miljøet, og vi kommer nok til å miste litt kredibilitet. Endel folk i miljøet kommer til å mene vi er sellout, men de som hevder slike ting er ofte folk som har et undergrunnsband selv og selger pølser på en bensinstasjon ved siden av. Jeg synes jo det er mindre sellout å spille musikk i Grand Prix enn å selge pølser.

Keep of Kalessin skal spille i den første delfinalen i Årland den 8. januar. Førstkommende fredag bekreftes de øvrige artistene i denne delfinalen.

Alle låtskriverne til MGP 2010 er allerede offentliggjort, les mer om dem her: Her er MGP-låtskriverne

Les: - De gråt første gang jeg spilte låta


Se hele intervjuet med Keep of Kalessins Arnt Grønbech i Lydverket på NRK1 23:15 i kveld.

MGP på Facebook: Bli tilhenger av MGP her!