Hopp til innhold

Alexander Rybak med ny MGP-seier

Alexander Rybak vant Melodi Grand Prix i Oslo Spektrum i kveld med låten «That’s How You Write a Song». Han slo Rebecca Thorsen i finalen.

Alexander Rybak vant Melodi Grand Prix i Oslo Spektrum i kveld med låten «That’s How You Write a Song»

VIDEO: Se framføringen av vinnermelodien «That’s How You Write a Song».

Rebecca Thorsen og Alexander Rybak var de to finalistene som sto igjen helt til slutt og kjempet om seieren i Melodi Grand Prix. Men det er den tidligere Eurovision Song Contest-vinneren Rybak som får representere Norge under den internasjonale finalen i Lisboa i mai.

Skal representere Norge i finalen i Lisboa

VIDEO: Her kåres vinneren

Dermed får han enda en sjanse til å overbevise i den internasjonale låtskriverkonkurransen. I 2009 knuste han alle Eurovision-rekorder da han med låten «Fairytale» feide all motstand av banen med sine 387 poeng – en poengrekord som står den dag i dag.

– Jeg har ryddet kalenderen min, og er klar til å delta for Norge i den internasjonale Eurovision-finalen i Lisboa om to måneder, sier en glad Rybak.

Jeg vil bare gjøre Norge stolt

Rybak virket nærmest sjokkskadet da han ble kåret til vinner på scenen i Oslo Spektrum:

– Jeg hørte navnet mitt, var det jeg som gikk ut, eller gikk jeg videre?, spurte 31-åringen, før han summet seg delvis.

– Skal jeg gjøre låten en gang til? Nå har jeg ikke jakke eller fele, men jeg har dere. Tusen, tusen takk til alle som har stemt, sa han fra scenen før han fikk fremføre sitt selvskrevne vinnerbidrag på nytt igjen.

Alexander Rybak etter at han vant finalen i Melodi Grand Prix

Rybak ble spurt om han kan vinne Eurovision på nytt igjen – ni år etter sin suverene seier:

– Jeg vet at det blir vanskelig. Det er liten sjanse for at en artist vinner for landet sitt to ganger på rad. Det er det bare Johnny Logan som har gjort, og han har bursdag på samme dag som meg. Jeg vil bare prøve å gjøre Norge stolt, sier Rybak, som hyllet sine motfinalister:

– Jeg tror at årets Grand Prix har vært det jevneste noen gang. Desto enda mer stolt er jeg da av å ha vunnet, sier Rybak, som nå skal ta ferie før han skal øve seg til finalen i Lisboa.

– Jeg skal trene og få bedre kondis så jeg ikke blir andpusten i finalen.

Alexander Rybak

VIDEO: Se hele Melodi Grand Prix her.

Stolt mamma

Alexander Rybaks mor Natalia Valentinovna Rybak var sprekkeferdig av stolthet etter at sønnen vant finalen.

– Det var mye vanskeligere i dag enn det var første gang. Jeg var mye mer nervøs. Det er mye lettere første gang. Nå kom han med en status som er veldig krevende. Så jeg er veldig letta og glad. Jeg elsker sangen hans.

– Han sier selv at han har et voldsomt konkurranseinstinkt. Hvordan blir det for ham å konkurrere mot seg selv?

– Jeg tror ikke han tenker på det. Det viktigste er at han bare gjør det bra. Det er bare å gjøre det han gjør i dag, sier hun.

Fikk flest stemmer fra utenlandsk jury

Alexander Rybak og Rebecca Thorsen møttes i finalen etter å ha slått Stella & Alexandra og Aleksander Walmann i Gullfinalen, hvor de fire beste artistene møttes.

Disse fire ble plukket ut ved hjelp av SMS-stemmer og stemmene til 10 internasjonale juryer. Utenlandske juryer var mest glad i Alexander Rybaks bidrag, og han tok fire av disse 10 stemmene, mens Rebecca tok tre.

Rybak fikk tøff konkurranse fra den 19 år gamle nykommeren Rebecca Thorsen som vant mange stemmer med balladen «Who We Are», skrevet av Kjetil Mørland.

– Er det surt å komme på andreplass?

– Det er kjempefint. Jeg er den ukjente 19-åringen som kom på andreplass. Det er helt sykt. Jeg trodde det ble Rybak som kom til å vinne. Han hadde så utrolig bra låt. Jeg er bare så glad og fornøyd og har det så fint, sier Thorsen.

Dette var de ti finalistene:

Melodi 1: Stella & Alexandra – «You Got Me»

Melodi 2: Aleksander Walmann – «Talk to the Hand»

Melodi 3: Ida Maria – «Scandilove»

Melodi 4: NICOLINE – «Light Me Up»

Melodi 5: Tom Hugo – «I Like I Like I Like»

Melodi 6: Charla K – «Stop the Music»

Melodi 7: Alejandro Fuentes – «Tengo Otra»

Melodi 8: Vidar Villa – «Moren din»

Melodi 9: Rebecca – «Who We Are»

Melodi 10: Alexander Rybak – «That’s How You Write a Song»

Aktuelt på MGP

Dette er neste års MGP-programledere

Rundt 200 millioner mennesker er samlet foran TV-skjermen, når verdens største musikkshow sendes direkte fra Liverpool i Storbritannia.

Snakk Eurovision-finale med oss!