Hopp til innhold

Stor økning i antall MGP-påmeldinger

Melodi Grand Prix har en økning på 30 prosent i antall påmeldte låter siden i fjor. – Vi har ikke sett noe liknende siden Rybak-effekten i 2009, sier musikkansvarlig Vivi Stenberg.

Carl Espen vinker

Carl Espen Thorbjørnsen vant Melodi Grand Prix 2014, og fikk med det representere Norge i den internasjonale finalen i København i år. Nå er NRK på jakt etter hans arvtaker.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / NTB scanpix

Planleggingen av Melodi Grand Prix 2015 er i gang, og etter å ha gjort en opptelling av låtene som har kommet inn i løpet av sommeren, sitter redaksjonen igjen med rundt 800 bidrag. Sammenliknet med fjorårets 600 låter er dette en økning på rundt 30 prosent.

Musikkansvarlig Vivi Stenberg er imponert over økningen.

– Det er kjempestas. Det blir selvfølgelig hektiske dager fremover med å høre gjennom alle bidragene, men det er en jobb jeg gjør med den største glede.

Musikksjefen vil ikke fortelle så mye om låtene som har kommet inn nå, men sier hun er godt fornøyd med det hun har hørt så langt.

Vivi Stenberg

Musikkansvarlig Vivi Stenberg i Melodi Grand Prix er godt fornøyd med å ha fått inn så mange låter før neste års konkurranse.

Foto: Tom Øverlie / NRK

– Jeg har på ingen måte hørt gjennom alle låtene ennå, men ut fra stikkprøver virker det som at det er stor bredde i både geografi og sjanger. Folk fra hele landet har sendt inn bidrag, og det er mange som har valgt å sende inn låter med norske tekster. Det er gøy.

Majoriteten av låtene som har kommet inn er skrevet av nordmenn, men også mange utenlandske låtskrivere ønsker å delta i den norske konkurransen.

– Det er en god del låter som kommer fra mer eller mindre kjente låtskrivermiljøer i land som Sverige og Storbritannia, samt noen «løse fugler» fra land hvor vi vet det er stor interesse rundt Eurovision, som Australia og USA, forklarer Stenberg.

Platekonflikt mot løsning

Tidligere i vår gikk en samlet norsk platebransje ut og truet med boikott av neste års MGP, etter at den Europeiske Kringkastingsunionen (EBU) i fjor endret reglene rundt utgivelse av de europeiske vinnerlåtene. Plateselskapene frykter å miste en stor del av inntektene knyttet til streaming og singelsalg gjennom den nye kontrakten.

Dermed har det blitt spekulert i om dette ville svekke påmeldingen til neste års konkurranse, og føre til færre påmeldinger enn normalt.

NRKs prosjektleder for MGP, Stian Malme, sier at det i sommer har vært møter mellom platebransjen, EBU og NRK, og at partene er i ferd med å nærme seg en løsning.

– Vi har hatt en dialog der alle har fått lagt frem sine synspunkter. Partene har vist forståelse for utfordringen på begge sider, og det jobbes med en løsning som alle kan være fornøyd med. Det er vilje og vi opplever EBU som løsningsorienterte, sier Malme.

– Økt respekt og suksess

Til tross for trusler om boikott og hardere konkurranse fra de kommersielle TV-kanalene enn tidligere, opplever MGP nå likevel en formidabel økning i antall påmeldinger.

Ikke siden 2009, etter at Alexander Rybak vant den internasjonale finalen i Moskva, har man opplevd en så formidabel økning i antall påmeldinger fra et år til et annet.

I år åpnet redaksjonen for første gang for elektronisk påmelding, noe som kan være med på å forklare økningen. Men Stenberg tror også det er andre grunner til den rekordstore påmeldingen.

Margareth Berger og Karin Park

Deltakelsen fra profilerte låtskrivere som Josefin Winther og Karin Park (bildet) har gjort at folk i disse miljøene trekkes mot MGP som arena, mener MGPs musikkansvarlig Vivi Stenberg.

Foto: Tom Øverlie / NRK

– Norske låtskrivere opplever en stadig økende respekt og suksess både i og utenfor Norge og det er inspirerende for mange som jobber i dette feltet. Jeg håper jo også at det fokuset vi har hatt på at MGP i bunn og grunn er en låtskriverkonkurranse, har gjort at folk i disse miljøene trekkes mot MGP som arena.

– De siste årene har vi hatt med profilerte låtskrivere og vinnere som Karin Park («I Feed You My Love», 2103) og Josefin Winther som skrev «Silent Storm». Disse har vist at MGP og ESC er strålende plattformer for å nå ut med låter til et stort publikum, forklarer hun.

Fortsatt mye hemmelig

Hvordan Melodi Grand Prix blir neste år, vil ikke redaksjonen si så mye om ennå.

– Det er litt for tidlig å fortelle hvilke planer vi har. Vi jobber for å gi publikum den aller beste MGP-opplevelsen og holder på med å utvikle dette, sier Malme, og lover å avsløre flere detaljer om MGP 2015 i løpet av høsten.

– NRK fikk i vår noe kritikk for måten semifinalene ble gjennomført på, samt at musikken var for ung og moderne. Påvirker dette måten dere vil gjennomføre neste års konkurranse på?

– Vi lytter alltid til alle. MGP-redaksjonen jobber ikke i et vakuum. Vi følger med på reaksjonene og fikk både positiv og negativ tilbakemelding under MGP 2014. Vi lovet å gi alle en stor fest i Spektrum, det klarte vi og responsen på det var overveldende positiv. Nå fortsetter vi med å utvikle Melodi Grand Prix videre, sier Malme.

Jobben med å gå gjennom de 800 bidragene er i full gang.

– Jeg får nesten litt ærefrykt over å skulle «dykke» ned i denne store sekken med låter som representerer så mye håp, talent, hardt arbeid og ambisjoner, avslutter Stenberg.

Melodi Grand Prix arrangeres for 56. gang i 2015. Samtidig feirer den internasjonale finalen 60-årsjubileum, når konkurransen går av stabelen i Wien i mai.

Har du lyst til å mimre litt i gammelt Grand Prix-stoff allerede nå? Vi har lagt ut alle gamle MGP-finaler helt tilbake til 1965 i vår nett-tv. Se dem her:

Aktuelt på MGP

Ukraina vann Eurovision

Ukraina vann Eurovision