Hopp til innhold

Vi sparker som aldri før

Interessen for sparkstøtting er større enn på mange år. I vinter har flere sportsbutikker vært utsolgt, og produsentene greier ikke å levere nok. Og snart er det spark-VM både på flatmark og utfor!

På sparkstøtting i Hurdal

Hurdals ordfører Runar Bålsrud (bakerst) tester løypa til utfor-VM i sparkstøtting.

Foto: Tore Strand

For sportsbransjen blir årets vintersesong en av de beste på svært lenge. Salget i fjor var også meget bra, men hittil i vinter har omsetningen av skøyter og langrennsski gått i været med henholdsvis 40 og 35 prosent hos G-sport og Intersport.

Men den største salgsøkningen står sparkstøttingene for.

- Flere butikker har gått tomme de siste ukene. Hittil i vinter har vi solgt 60 prosent flere sparker enn året før, sier produktdirektør Kristian Andersen i Gresvig-konsernet til NRK.no.

Ronny Cassells med sin nye spark.

Ronny Cassells med sitt nye framkomstmiddel i Florø.

Foto: Privat / Gordon Cassells

Han forteller at salget er svært væravhengig.

- Litt snø og mye kulde er perfekt for sparkerne. Sånn sett er det gode forhold over store deler av landet akkurat nå, mener Andersen.

Spark under juletreet

Ronny Cassells i Florø var en av de mange som fikk spark til jul i år.

- Den er trefarget med litt rødt, og navnet mitt er gravert inn på styret slik at ingen kan stjele den, forteller han til NRK.no.

Cassells fikk julegaven av datteren sin. Nå bruker han den fram og tilbake til jobb, i tillegg til at familien bruker hver sin spark når de skal på besøk til venner og kjente.

- Da jeg gikk på skolen var det nesten like vanlig å ha spark som sykkel, men de siste årene har jeg ikke sett så mange sparkstøttinger, forteller han.

Men nå er det sparkføre, og Cassells har lenge tenkt at han burde skaffe seg en sparkstøtting. Derfor ble han glad for julegaven.

- Med det glatte føret vi har nå, er det mye bedre å kjøre spark enn å gå, synes Cassells. Og det er flere i Florø som tenker som ham.

- Her har det ikke vært sparkføre på nesten 20 år. Men nå møter jeg stadig flere sparkstøttinger ute på veiene, forteller han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tomme lagre

Norax på Tynset er én av landets få sparkstøtting-fabrikker. Nå greier de ikke å dekke den store etterspørselen.

- Vi har sendt ut nærmere femti prosent flere sparker enn forrige vinter, som også var en god sesong. Mye selges i innlandet østpå og i Nord-Norge, men interessen er generelt økende over hele landet, forteller daglig leder Svein Terje Bakkeng i Norax.

Han har merket seg at populariteten øker ikke minst blant barn og unge. Fabrikkens juniormodeller ser ut til å bli bestselgere denne vinteren.

VM i sparkstøtting

Sparkstøtting med plog

En spark kan brukes på mange måter. Denne har snøplog.

Foto: Norax

Et annet uttrykk for den økte sparkegleden er de mange ikke alt for høytidelige arrangementene flere steder i landet.

I 30 år har Geilo arrangert VM i sparkstøtting , der "VM" like gjerne kan bety VinterMønstring som VerdensMesterskap.

- I år venter vi 500 deltakere fra flere land og et par tusen tilskuere, forteller primus motor Pål Medhus hos den lokale opplevelsesprodusenten Høve Støtt.

- Årets arrangement går av stabelen 27. til 30. januar, med trimklasse, bedriftsklasse, kostymeklasse og spark-VM for barn. På mange måter ett av vinterens sosiale høydepunkter på Geilo, mener han.

- Tren med sparken!

Sparkstøttingen er ikke bare et genialt framkomstmiddel på riktig underlag. Den kan også være en svært effektiv og gøyal treningsform.

Trener Yngvar Andersen med skritteller

Sparkstøtting kan gi god mosjon, sier treningsekspert Yngvar Andersen.

Foto: Tor Risberg / NRK

- Hvis du sparker fra såpass kraftig og såpass lenge at du blir svett og andpusten, gir sparken meget god kondisjonstrening, sier trener Yngvar Andersen.

For å få det riktige grepet under sparktrimming, anbefaler han brodder eller pigger under skoene.

- Dette er en ganske morsom måte å trene på. Jeg digger sparkstøtting, sier NRKs treningsekspert.

- Hvis føreforholdene ligger til rette for det, kan du gjerne bruke spark til langøktene i vårt fire ukers treningsprogram som kan hjelpe med å redusere buksestørrelsen et par hakk.

Verdensrekord i Hurdal

Nå har også Hurdal kommune kastet seg på sparkekarusellen. 12. februar arrangerer de verdens første VM-utfor i sparkstøtting!

- I vårt område har sparken alltid vært flittig brukt av folk flest. Men de siste årene har mange klaget over for mye strøing på gang- og sykkelveiene. Strøsanda gjør det vanskelig å sparke, forteller ordfører Runar Bålsrud (V) i Hurdal til NRK.no. Han kaller protestene en slags folkeaksjon mot overstrøing.

Nå prøver lokalmiljøet å få til en ordning der bare halve bredden på gangveiene blir strødd. For det skal selvsagt ikke være farlig glatt for dem som foretrekker å bruke apostlenes hester.

- I år ser vi mange flere med sparkstøtting enn tidligere, både skoleunger og eldre med handlekurv på sparken. Dette er bra, for sparking handler mye om folkehelse, mener ordføreren.

For å støtte opp under den økte interessen, blir det altså VM også i Hurdal. Utfor-VM .

Ikke bare skal deltakerne suse nedover en 4,5 kilometer velpreparert vintervei. Først må de sparke oppover den samme strekningen kjappest mulig.

- De beste vil trolig bruke tre kvarter oppover og rundt ti minutter på nedturen. Vinneren setter uansett verdensrekord, for dette blir første gang et slikt mesterskap arrangeres, sier en entusiastisk ordfører.

Allerede nå har mer enn 100 sparkentusiaster meldt seg på. Håpet er at konkurransen skal være starten på en årlig vinterfestival i Hurdal.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)