Denne soppen elsker nye hus

Soppen vedmusling ser ikke forskjell på en stubbe og ditt fine nye hus. Nå har den blitt vanlig.

Vedmusling

Når du først ser en vedmusling på huset ditt, kan det være for sent å gjøre noe. Så følg nøye med.

Foto: Mycoteam

Måten vi bygger på og materialene vi velger må ta noe av skylden for at vedmuslingen har fått gode kår på norske hus. I tillegg har klima noe å si.

– Moderne trehus bygges så minimalistisk som mulig. Uten beskyttelse som takutspring, panel eller impregnering. Det gjør at vedmuslingen øker. I tillegg har klimaet blitt mildere og våtere, sier Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam.

Har blomstret opp

Vedmuslingen trives best på store hogstfelt ute i naturen, og tåler både høy temperatur og ekstrem tørke.

– Soppen ser ikke forskjell på et funkishus, som er bygget i varme og gode materialer, og en stubbe. Jeg er positiv til at det bygges mye i tre, men vi ser en oppblomstring fordi man fjerner takutspring og velger tykke materialer som holder lenge på fuktighet.

Det som skjer er at vedmuslingen starter en forråtnelsesprosess når den finner en fuktig vegg. Den bryter ned cellulosen i treet slik at det råtner raskere. I verste fall må du bytte flere vegger.

– Når du først ser den, er det for sent å gjøre noe. Da må du trolig bytte ut materialene. Soppen kan overleve i lange tørkeperioder, og kommer tilbake neste gang det blir fuktig, forklarer han.

Du kan se soppen som små hyller av sopp på veggen og andre steder du har tre på huset ditt.

– Hvor lang tid tar det før den gjør skade?

– Mellom tre til fem år, men da er det sjelden synlig på overflaten.

Vedmusling

Vedmuslingen gjør at treverket råtner, som du kan se et eksempel på her.

Foto: Mycoteam

Stopp fukten

Vedmuslingen er grovt hårete eller vortete med varierende brunfarge. Undersiden er gulbrun med uregelmessige skiver.

Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring, sier til NRK at mange huseiere dessverre ikke er klar over at skader på bygninger som følge av råte og skadedyr, ikke inngår i standardforsikringen.

– Det beste er dermed å bygge med gode fukttekniske løsninger og kjøpe en tilleggsforsikring mot råteskader og skadedyr. Med denne forsikring er man dekket dersom råteskader utvikles på innvendige konstruksjoner. I tillegg dekkes skader og bekjempelse av skadeinsekter.

Vedmusling

Her har vedmuslingen festet seg på et nytt bygg.

Foto: Mycoteam

Stormoen sier at de ikke har merket noen spesiell økning av skader fra vedmuslingen.

– Det er imidlertid kjent at blant annet funkishus, med sin design og byggemåte, har en svakere fuktteknisk oppbygging.

Norsk Hussopp Forsikrings beste råd er å stoppe fukttilgangen, bytte ut trematerialet som er angrepet og sørge for at soppen ikke kommer tilbake.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.