Hopp til innhold

– Slik tjener du penger på blogging

Bloggere blir mer og mer attraktive for annonsører. Her er det ekstra penger å tjene, hvis du gjør tingene dine riktig.

Hender med neglelakk taster

Nærmere 300 000 unge under 20 år har sin egen blogg. Noen av dem tjener gode penger på det.

Foto: Halvard Jakobsen

Antall norske bloggere har eksplodert de siste årene. Det har også antallet bloggere som tjener penger. Ikke så store penger riktignok, for de aller fleste.

– Det er mange som tjener litt, altså rundt 1000 kr. Jeg vil ikke være overrasket over at det er flere tusen som har fått noen klær eller en frisørtime for å skrive om det på bloggen sin, sier Kjetil Manheim, leder i Blogg.no som huser over 700 000 norske bloggere.

Tjener på sponsing og reklamer

Anniken Englund Jørgensen (16) som vi møter i kveldens Teenage Boss på NRK1, har selv en blogg som har begynt å bli populær og som er i ferd med å gi henne inntekter.

– Jeg har jo gått fra 500 til 6000 lesere i løpet av ett år. Det er jeg er kjempefornøyd med, smiler Anniken.

– Er det mye penger å tjene på det?

– Det er mye sånn sponsing og reklamer. Jeg fikk smykker for ikke så lenge siden for 2000 kroner. Det er jo kjempebra, sier bloggeren til NRK.no.

Anniken Englund Jørgensens blogg

Annikens blogg har i løpet av et år begynt å gi henne inntekter.

Foto: Halvard Jakobsen

– Tenk innhold først

Før du tenker penger må du konsentrere deg om det aller viktigste i bloggverdenen: Skaffe lesere.

I tv-programmet fikk Anniken gode tips fra Julie Westby (20) som til tross for sin unge alder, har flere års erfaring som blogger. Westby står bak bloggen Fashion diaries.

–Det er et bra starttips å legge igjen kommentarer på andres blogger. Ikke bare skriv «fint», men faktisk les det folk skriver og vis at du engasjerer deg. Da får du veldig mange lesere som har lyst til å se på din blogg også.

Det er også smart å bestemme deg for en ting som du vil konsentrere deg om, enten det er en hverdagsblogg eller en moteblogg, sier Westby.

Vær realistisk

Har du planer om å tjene penger på blogging, er det i første omgang mest realistisk å sikte mot en liten ekstrainntekt på mellom 1000 og 10.000 kr i året.

Kjetil Manheim

Kjetil Manheim er leder av Bootstrap som eier blogg.no

Over 10.000 kroner i året er det ikke så mange som tjener. Vi snakker om noen hundre som tjener så mye, sier Manheim i Blogg.no

Hvordan tjener du så penger på blogging? Her er Mannheims tre veier til penger i kassa.

  • 1) Tenk lokalt

Har du fått innholdet på plass, skriver hyppig og ser at populariteten øker. Da kan du begynne med å ta kontakt med lokale aktører.

Sidevisninger trenger ikke bety alt. Er du den mest populære bloggeren i bygda eller har en nisjeblogg så kan du inngå gode avtaler selv med noen få hundre lesere om dagen.

Du kan skrive omtale av produkter du liker enten det er pc-er, sminke eller parfyme. Hør med dine lokale butikker om de er villig til å betale for det. De kan i hvert fall være interessert i å gi deg produktet, sier Manheim.

Noen vil mene slik produktplassering er uetisk, andre vil mene det er helt OK.

For å følge markedsføringsloven, er det nok at du oppgir på bloggen at du har fått betalt eller fått produktet du omtaler gratis.

Som blogger er du avhengig av troverdighet for å være populære hos leserne dine. Da er det lurt å holde seg til hva du virkelig mener om produkter, slik at bloggen ikke blir oppfattet som en ren reklameplakat.

  • 2) Bannerannonsering

Du kan knytte deg til et annonsenettverk å få betalt for bannere på din bloggside. Jo flere lesere, jo flere kroner til deg. For her er det ikke snakk om store penger for de fleste.

– Du kan kanskje få 10 kroner per tusen visning. Så det skal litt til før det dekker klesbudsjettet til en på 13 år, sier Manheim.

Først når du er blant de mest populære bloggene vil du kunne tjene store penger på annonsering, da vil du kunne gjøre egne avtaler direkte med annonsørene.

  • 3) Topplistelønn

For det er når du når toppen av listene over de mest leste bloggene det kan løsne.

– Da kan du få alt fra lønn av et nettmagasin eller en andel av salgsinntekter, sier Manheim.

Enkelte bloggtjenester gir også lønn til de mest populære bloggerne, det vil si de som havner blant topplisten over de mest besøkte bloggene.

Anniken Englund Jørgensen fra «Teenage Boss» forteller hvordan hun tjener penger på bloggen sin.

Anniken Englund Jørgensen forteller om hvordan hun tjener penger på bloggen sin.

Innleggsreklame

Annikens blogg er en del av Femelles bloggportal. Redaktør Reidun Beate Hagen, tror utsiktene til Anniken er gode.

– Jeg synes utsiktene for at Anniken kan begynne å tjene penger på bloggen så absolutt er der, men for at man skal begynne å tjene penger, så er det viktig med et litt stabilt lesertall og sørge for å alltid oppdatere minst et par ganger hver dag.

Annonsører vil gjerne se at du er en aktiv og kreativ blogger. Dette trekker automatisk flere lesere og vil da få statistikken til å stige, sier Femelle-redaktøren.

Reidun Beate Hagen

Reidun Beate Hagen er redaktør i Femelle.

Hagen tror en blogger bør ha minst 5000 sidehenvisninger per dag for å begynne å tjene penger.

Og det hun tror mest på er såkalt innleggsreklame, den reklamen blant annet Forbrukerombudet er kritisk til.

– Innleggsreklame er uten tvil den mest effektive for annonsører, da leserne aller helst vil kjøpe et produkt eller en vare som for eksempel Anniken faktisk anbefaler, i stedet for en tilfeldig annonse i sidemenyen. Den gjør mer skade enn nytte mener nå jeg, sier Hagen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)