Slik blir brødet grovt nok

Med litt kli i deigen blir brødet grovt selv om du bruker mye finsiktet mel. Her er noen tips for hvordan selvbakt brød kan bli så grovt som du vil ha det.

Brød

Fargen kan lure deg: Lyst brød kan være like grovt som mørkt.

Foto: Chris Erlbeck / Opplysningskontoret for brød og korn

Baker du brødet selv, kan det være vanskelig å kombinere god konsistens med riktig grovhet.

Bruker du brødskala-kalkulatoren på nettet, blir det enklere å lage brød som både er smidige og grove nok. Her finner du brødskala-kalkulatoren.

Torunn Nordbø

Brødskalaen er et nyttig hejlpemiddel også for hjemmebakere, mener Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

Foto: Esten Borgos / Opplysningskontoret for brød og korn

– Én huskeregel kan være at 80 prosent fint mel blandet med 20 prosent kli gir et like grovt brød som hvis alt melet i deigen er sammalt, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

Det sunne fiberet

Helsemyndighetene anbefaler at du får i deg fire porsjoner fullkorn hver dag.

Et par grove brødskiver og en tallerken havregrøt eller grov frokostblanding gjør susen hvis du vil spise nok av de sunne fibrene.

Fire brødskiver merket grove eller ekstra grove etter brødskalaen gjør samme nytta. Anbefalingen er 70 - 90 gram sammalt mel eller fullkorn daglig.

Mange av de som baker selv, satser på grovbrød. Men konsistensen og fargen på det ferdigstekte brødet kan gi inntrykk av at brødet er grovere enn det faktisk er.

Grovt kan være finmalt

– Å kalle brødet grovt kan være en misforståelse hvis man med det mener melets partikkelstørrelse, sier Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

– Vil du bake grovbrød kan du gjerne bruke finmalt mel hvis melet inneholder alle kornets bestanddeler.

– Grovhet i forhold til brødskalaen handler om andelen sammalt mel, hele korn og kli i brødet, forteller hun.

Finhetsgrader

I butikkhyllene finner du ikke bare siktet hvetemel og grov sammalt hvete, men også fullkornshvetemel der hele kornet er så finmalt at det til forveksling ligner det tradisjonelle siktede melet.

– Både fullkornshvetemel og grov sammalt hvete tar vare på de viktige næringsstoffene og de gode fibrene som gjør brødet grovere og dermed sunnere. Men fullkornsvarianten gir et lettere brød, sier Nordbø til NRK.no.

– Siktet hvetemel i deigen gjør at brødet henger bedre sammen etter steking, forklarer hun.

Fargen kan lure deg

Fargen på det ferdigstekte brødet kan også skape hodebry for den som er opptatt av grovhet.

– Bygg og spesielt havre gir et veldig lyst mel, der det ferdige resultatet kan se ut som vanlig loff selv om brødet er ganske grovt. På samme måte vil rug gi et mørkere brød selv om bare det finmalte kornet fra kjernen er brukt. Mørk farge betyr ikke at brødet nødvendigvis er grovt, forklarer Nordbø.

Brødskalaen

Brødskalaen har fire kategorier. Brødet regnes for grovt når minst halvparten av melmengden er sammalt mel, hele korn eller kli.

Det er derfor den velkjente brødskalaen er et nyttig hjelpemiddel for både bakeriene og kundene deres.

Skalaen angir hvor grovt brødet faktisk er, uavhengig av farge og graden av finmaling.

For deg som baker selv, kan derfor opplysningskontorets brødskala-kalkulator være til god hjelp før du setter i gang.

Ved å taste inn mengden korn og kli i kalkulatoren, vet du straks om brødet du skal bake tilfredsstiller dine ønsker om grovhet.

Kalkulatoren baserer seg på de samme dataene som profesjonelle bakere bruker når de regner ut brødvarenes grovhet.

Dette er fordelene med grovbrød:

  • Grovt mel inneholder mye fiber som "fyller opp" i magen og gir metthetsfølelse. Dermed unngår man å spise for mye mat, noe som gjør det lettere å holde vekta. Fiber kan også virke positivt mot forstoppelse.
  • Fiber fra korn gir næring til bakteriene i tykktarmen, som er viktige for immunforsvaret.
  • Fiber stabiliserer nivået av blodsukker, og kan bidra til å forebygge diabetes 2. Dessuten senker fiber kolesterolnivået i kroppen, noe som igjen er gunstig mot hjerte-kar sykdommer.
  • Mat med mye fiber må tygges mer. Dermed øker utskillelsen av spytt i munnen. Dette virker naturlig rensende på tennene og forebygger karies.
  • Sist men ikke minst: grove kornprodukter smaker godt!
    Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn

LES OGSÅ: Bak brødet selv!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)