Nå trekker rottene inn i huset ditt

Enkle grep kan sette en stopper for gnagerne som vil inn om høsten.

Rotte i hus

Rotter kan gjøre store skader. De gnager gjennom treverk, aluminium og bly.

Foto: ANTICIMEX

Rotteplager er et økende problem flere steder. Det er blant annet tatt mange tusen rotter bare i Bergen så langt i år.

Kari Rigstad

Biolog Kari Rigstad jobber med å bekjempe rotter.

– Det er i hvert fall dobbelt så mange rotter som det er mennesker i Norge. Noen mener det er tre ganger så mange, sier biolog Kari Rigstad.

Hun er fagsjef i ABS skadedyrkontroll, og de merker en økt pågang hver høst. Da trekker nemlig rottene inn for å føde.

En rotte får vanligvis 8-12 unger hver tredje måned.

  • Hør mer om rotter i Ekko.

– Steng rørene

Rotte i rottefelle

Feller er det beste tipset for å bli kvitt rotter og mus.

Foto: Ketil Nesgård / NRK

For å unngå rotteplager kan det være lurt å rydde hagen for nedfallsfrukt og annet hageavfall. Hvis du oppdager rotter i hus, er det lurt å fjerne dem før de rekker å få flere kull. Feller er det mest effektive hjelpemiddelet for å forebygge og bekjempe rotter og mus innendørs, ifølge ekspertene.

– Det er mange type feller som kan brukes, sier Rigstad.

Rottene trives godt nede i kloakken, og noen ganger finner skadedyret veien opp gjennom rørene eller gamle sluk. Skadedyrfirmaet får stadig telefoner fra folk som har funnet rotter i do. Det er mulig å unngå.

– Det finnes flappventiler som kan monteres inne i rørene. Ventilen hindrer rottene å komme opp, sier biologen.

Rottene tilpasser seg

Gnagerne kan gjøre store skader på hus og interiør. I tillegg kan de være smittebærere av sykdomsfremkallende bakterier, virus og parasitter, derfor bør man ikke ta på rottene.

Einar Strømnes

Zoolog Einar Strømnes ved Naturhistorisk museum.

Brunrotta har skarpe og sterke tenner, og den kan gnage seg gjennom mange forskjellige materialer, ifølge Folkehelseinstituttet.

– De gnager seg til og med gjennom aluminium og dårlig betong, sier zoolog Einar Jahn Strømnes ved Naturhistorisk museum i Oslo.

Ifølge zoologen kan en rotte hoppe én meter oppover og bortover, og den kan komme uskadd fra et fall på 15 meter.

– Brunrottene er ekstremt tilpasningsdyktige – og de kan «alt». I tillegg til å være gode gnagere og klatrere, er de gode svømmere både over og under vann. En rotte kan holde seg flytende i tre døgn, sier Strømnes.

Les også:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.