Foto Silje Østmoe
Stian Krossen, svømmetrener ved Norges idrettshøgskoles (NIH) svømmeskole, sier NIH har en klar filosofi på hvordan voksne skal lære barna sine å bli svømmedyktige.

— Det er også viktig å ikke presse barna til noe de ikke vil, sier svømmetrener Stian Krossen.
— Hovedmålet i første rekke er om hvordan en beveger seg og ikke bare om hvor langt. Tid og lengde er gode objektive mål, men det er den allsidige bevegelseserfaringen som er vesentlig for videre utvikling, forklarer han.
Hvordan få svømmedyktig barn?
Så hvor starter vi når vi skal lære barn å bli svømmedyktige? Her er noen tips!
Vanntilvenning gjennom lek Det aller viktigste er vanntilvenning. Det vil si å gjøre barna trygge i vannet. Blir de ikke trygge så vil de aldri kunne lære seg å svømme.
Ved å sprute, leke sisten, kaste vann i ansiktet og blåse bobler venner barna seg til vannet. Etter hvert bør barnet øve seg på å ha ansiktet ned i vannet, da dette er en forutsetning for å lære seg å svømme.
Stol på flyteevnen Det neste steget er å lære og flyte samt å gli med hodet under vann. Med tanke på å overleve i vann er det å kunne flyte veldig viktig.
— Mange tror at hvis man flyter så må man ligge helt flatt, men det er helt feil, sier Krossen.

En god flyteøvelse er å la barnet flyte på ryggen mens du holder under ryggen med to hender.
Alle kan flyte og vi flyter så lenge vi har munnen over vann og kan puste.
En god flyteøvelse er å la barnet ligge med ansiktet ned i vannet mens du drar det etter armene eller eventuelt en stokk. Hvis ansiktet er over vann så vil beina synke nedover det er derfor viktig å ha ansiktet ned i vannet.
En annen flyteøvelse er å la barnet flyte på ryggen mens du holder under ryggen med to hender. Forsøk deretter å gjøre dette med en hånd. Etter hvert kan du slippe helt. Men ikke slipp dersom barnet ikke ønsker det.
En god øvelse når barnet skal lære å gli i vannet, er å få barnet til å ta et spenntak fra låret til den voksne og gli helt strakt inn mot kanten eller inn mot grunna. Det er viktig at barnet har ansiktet ned i vannet her også.
Når barnet kan flyte og gli under vannet er det klart for å starte med benspark.

Det aller viktigste er vanntilvenning. Det vil si å gjøre barna trygge i vannet.
Lær crawl og ryggsvømming først — På svømmeskolen lærer vi alltid crawl og rygg først. Vi lærer ikke bryst før etter hvert fordi det er veldig komplisert teknisk. Dette med brystsvømming er et norsk fenomen. Hvis man går til svømmenasjoner som Australia er det en selvfølge at barn lærer crawl og rygg først, sier Krossen.
Han anbefaler at barna først lærer beinspark som de kan øve på land før de går i vannet. Så kan de øve på benspark mens de glir gjennom vannet. Det er viktig at bensparkene skal være strake. De kan øve på benspark langs kanten av bassenget eller ved å holde i en voksen.
Når barnet skal lære armtakene så må du ikke holde under magen/ryggen til barnet for det vil forstyrre dem veldig.
Det som er viktig både for rygg- og crawltakene er å ha strake armer og lage store sirkler. Det er lurt å la barnet øve seg på land før de går i vannet.
Når er man svømmedyktig?
Vi er svømmedyktige når vi kan hoppe uti på dypt vann, svømme 12 meter på magen, svinge tilbake mot utgangspunktet, flyte i 30 sekunder og svømme på ryggen tilbake.
Klarer barnet ditt dette, er det ingen grunn til bekymring.
Føler barnet seg utrygd derimot er det viktig at foreldrene er med ut i vannet.
— Ta det med ro og ikke hers med dem. Dere skal være i vannet på barnas premisser. Det er også viktig å ikke presse barna til noe de ikke vil. Det kan gi dem vonde opplevelser og hindre dem i å lære seg å svømme, forklarer Krossen.

Vi er svømmedyktige når vi kan hoppe uti på dypt vann, svømme 12 meter på magen, svinge tilbake mot utgangspunktet, flyte i 30 sekunder og svømme på ryggen tilbake.
Fremme svømmegleden
Bading, svømming, hopping, plasking og spruting er moro. Alle barn liker å bade og liker aller helst å leke på sine egne premisser.
Gi gjerne barnet utfordringer gjennom åpne oppgaver «klarer du å flyte på magen?» «tør du å hoppe fra denne brygga?» og «kan du svømme under vann?».
Krossen anbefaler imidlertid ikke flytemidler.
— Når man flyter med flytemidler så får man en unormal stilling i vannet som gjør at det er mye vanskeligere å lære å svømme. I tillegg så gir det en falsk oppdrift så barna vil ikke lære å flyte ordentlig. Flytemidler gir også en falsk trygghet. Både egg og flyteringer kan falle av så det er ikke en trygghet, men tvert i mot en falsk trygghet, forklarer han.
Sikkerhet viktigst!
Sikkerhet er det viktigste som gjelder når man er i vannet!
— Selv om du mener at barnet er svømmedyktig så må foreldre og voksne passe på hele tiden. Det kan skje ting i vannet så vær forsiktig og pass på tryggheten, er hovedoppfordringen fra Stian Krossen som med det ønsker oss en god og svømmedyktig sommer.