Hopp til innhold

Hva er antioksidanter?

Få med deg hvordan de virker i kroppen og hvor du finner dem.

Grønnsaker
Foto: Erik Hannemann

Forestill deg at livet er en peis med en flamme som brenner så lenge vi lever. Vi forbrenner mat og oxygen akkurat som peiser forbrenner brensel og luft (oxygen). I denne prosessen oppstår det tilfeldige gnister. Feil type ved, for mye luft, eller for eksempel olje i peisen kan føre til flere gnister.

Peis

Kroppen vår er som en peis.

Foto: colourbox.com

Kroppens gitter

Hvis ikke det finnes noe som kan fange opp gnistene, kan det oppstå brann. Derfor bruker vi et gitter foran peisen.

Peisen er som kroppen vår, flammen er som vår forbrenning, gnistene er som frie radikaler og gitteret er som antioksidanter.

Det er disse antioksidantene, som fanger opp overflødige frie radikaler slik at de kan uskadeliggjøres. Både lavt inntak av disse, gjennom feil kosthold, eller høyt forbruk som resultat av skadelig miljø og uheldig levesett, kan føre til mangel på antioksidanter og dermed til for tidlig aldring eller sykdom.

Se i nett-tv
Slik lager du en smoothie full av antioksidanter
For lite søvn gir mindre antioksidanter
Grønn te - full av antioksidanter

Forebygger sykdom

Er svaret så å ta noen av disse antioksidanter som kosttilskudd? Vær klar over at de ulike antioksidantene forsterker hverandre. Vitamin E trenger eksempelvis vitamin C.

Derfor er det svært viktig å få nok av de fleste antioksidanter gjennom et balansert og naturlig kosthold, rikt på frukt, grønnsaker, belgfrukter, hele gryn og nøtter, samt protein av høy kvalitet som fisk, kylling, vilt og kjøtt.

Les også
Antioksidanter i krydder og urter

Druer

Druer er fulle av antioksidanter.

Foto: frukt.no

Det betyr ikke at det er bortkastet å ta antioksidanter som kosttilskudd. Trioen vitamin C, vitamin E og betakaroten (provitamin A), gjerne sammen med selen er nok en rimelig forsikringspremie.

Sammen med et balansert kosthold og sunn livsstil for øvrig kan de forebygge sykdommer som kreft, hjertesykdom, diabetes mm.

Det finnes massevis av kjente antioksidanter og forskning oppdager nye hele tiden. Ikke alle er like virkningsulle. Ved å sammenligne dem med den antioksiderende styrken av vitamin C, har man fått til en slags «antioksidant indeks». Nedenfor ser du hvordan ulike stoffer slår ut og i hvilke matvarer du kan finne dem:

Antioksidanter

Antioksidant

Styrke

Matvare

Quercitin

4,7

Epleskall, løk, bær, te, brokkoli, røde vindruer

Cyanidin

4,4

Bringebær, vindruer, jordbær

Delfinidin

4,4

Auberginskall

Epigallokatekin

4,4

Te

Lykopen

2,9

Tomater

Luteolin

2,1

Oliver, sitron, selleri, gulrøtter, rød paprika, tomater

Betakaroten

1,9

Grønne grønnsaker, spinat, eggeplomme, gulrøtter

Lutein

1,5

Grønne grønnsaker

Apigenin

1,5

Persille, selleri

Vitamin C

1,0

Sitrusfrukter, brokkoli, paprika, tomater, de fleste frukter og grønnsaker

Vitamin E

1,0

Nøtter, naturlige oljer (olivenolje), hele gryn

Kilde: Biochemical Society Transaction 1996, 24:790-4

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)