Forestill deg at livet er en peis med en flamme som brenner så lenge vi lever. Vi forbrenner mat og oxygen akkurat som peiser forbrenner brensel og luft (oxygen). I denne prosessen oppstår det tilfeldige gnister. Feil type ved, for mye luft, eller for eksempel olje i peisen kan føre til flere gnister.
Kroppen vår er som en peis.
Foto: colourbox.comKroppens gitter
Hvis ikke det finnes noe som kan fange opp gnistene, kan det oppstå brann. Derfor bruker vi et gitter foran peisen.
Peisen er som kroppen vår, flammen er som vår forbrenning, gnistene er som frie radikaler og gitteret er som antioksidanter.
Det er disse antioksidantene, som fanger opp overflødige frie radikaler slik at de kan uskadeliggjøres. Både lavt inntak av disse, gjennom feil kosthold, eller høyt forbruk som resultat av skadelig miljø og uheldig levesett, kan føre til mangel på antioksidanter og dermed til for tidlig aldring eller sykdom.
Se i nett-tv
Forebygger sykdom
Er svaret så å ta noen av disse antioksidanter som kosttilskudd? Vær klar over at de ulike antioksidantene forsterker hverandre. Vitamin E trenger eksempelvis vitamin C.
Derfor er det svært viktig å få nok av de fleste antioksidanter gjennom et balansert og naturlig kosthold, rikt på frukt, grønnsaker, belgfrukter, hele gryn og nøtter, samt protein av høy kvalitet som fisk, kylling, vilt og kjøtt.
Les også
Druer er fulle av antioksidanter.
Foto: frukt.noDet betyr ikke at det er bortkastet å ta antioksidanter som kosttilskudd. Trioen vitamin C, vitamin E og betakaroten (provitamin A), gjerne sammen med selen er nok en rimelig forsikringspremie.
Sammen med et balansert kosthold og sunn livsstil for øvrig kan de forebygge sykdommer som kreft, hjertesykdom, diabetes mm.
Det finnes massevis av kjente antioksidanter og forskning oppdager nye hele tiden. Ikke alle er like virkningsulle. Ved å sammenligne dem med den antioksiderende styrken av vitamin C, har man fått til en slags «antioksidant indeks». Nedenfor ser du hvordan ulike stoffer slår ut og i hvilke matvarer du kan finne dem:
Kilde: Biochemical Society Transaction 1996, 24:790-4