Hopp til innhold

Hundehold gir bedre fysisk form

Undersøkelser viser at hundeiere er i bedre form enn folk uten hund. Eks-alpinist Finn Chr. Jagge er en av dem som er avhengig av bikkja for å holde formen ved like.

Hund

Undersøkelser viser at hundeeiere kan få en betydelig helsegevinst om de oppfyller hundens aktivitetsbehov.

Foto: Colorbox

Turer på treningsstudioet holder fettprosenten nede og kondisjonen oppe for mange, men ikke alle trives med å tilbringe tid på Sats eller Elixia. Og når egentrening som løping og langrenn fortoner seg som ensomt og kjedelig, blir det vanskelig å få treningsøktene til å sitte regelmessig.

Men hva er da bedre enn å få seg en treningskamerat som alltid er med, som aldri klager og som alltid pusher deg litt ekstra?

En omfattende forskningsrapport, utviklet av Michigan State University, viser at 60 prosent av over 2000 hundeeiere møter det anbefalte kravet til daglig mosjon fra helsemyndighetene i USA.

– Holder hele familien i form

Finn Christian Jagge

Finken takker hunden for at han kommer seg ut i treningsløypa.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Finn Christian Jagge og hans irske setter Spiff, er faste trenings- og jaktkamerater. Den tidligere toppalpinisten gir all ære til treningsmakkeren for hyppige økter i marka.

– Motivasjonen til å trene er litt laber for tiden, så nå er det bikkja som får meg ut. Har du hund, spiller det ingen rolle hvordan været er eller om treningslysten er borte. Hos oss holder Spiff hele familien i form, og jeg er ikke i tvil om at min egen fysikk hadde vært mye dårligere om jeg ikke hadde hatt hund, sier Jagge til NRK.no.

Velger hund foran treningsstudio

Spiff

Tur og jakt hører sammen for Spiff og Finn Chr. Jagge. Finken mener han hadde hatt et helt annet aktivitetsnivå om han ikke hadde hatt hunden til hjelp.

Foto: Finn Chr. Jagge

I en britisk undersøkelse svarte 75 prosent at de heller tok en mosjonstur med hunden, fremfor å tilbinge tid på et treningsstudio.

86 prosent sier at de trives med å trene med hunden, til sammenligning svarte kun 16 prosent at de trives med å være på et treningsstudio.

Jagge mener at trening utendørs er mye mer givende enn innetrening blant manualer og spinningsykler.

– Jeg hadde nok trent både mindre og annerledes uten hund. Da hadde det sikkert blitt litt flere turer til treningsstudioet, men jeg tviler på at jeg hadde kommet meg ut i marka så ofte. Dermed hadde jeg mistet muligheten til naturopplevelser og frisk luft, og for meg er det veldig viktig, forklarer Finken.

Vurder eget aktivitetsnivå

Shar Pei dog with newspapers

Hundeeiere bør vurdere hva de vil investere av tid og hvilket bruksområde de har med en hund.

Foto: Julija Sapic / Colorbox

Undersøkelsen fra Michigan University, viser at seniorer på over 65 år og unge mennesker med høyere utdannelse, er de flinkeste til å komme seg ut med hunden. I gruppen som ikke gikk tur, svarte 40 prosent at hunden løp fritt i hagen, mens 11 prosent leide hundeluftere, og mistet slikt sett mye gratis mosjon.

Jagge mener det er viktig å være ærlig med seg selv før man går til anskaffelse av hund.

– Det er viktig å se å se på sitt eget aktivitetsnivå og hva man har tid til. De fleste hunder trenger mosjon, og det må man binde seg til å gjennomføre. Men jeg kan ikke tenke meg noen bedre måte å komme meg opp av sofaen på enn ved å bli jaget opp av en hund som er ivrig etter å komme seg ut på tur.

Veterinær Monica Heggelund mener mange hundeeiere feilvurderer sin egen situasjon og ender opp med hunder som er for krevende.

– Hvis man har tenkt på å skaffe seg hund, må man tenke på at denne hunden skal leve lenge. Den kan leve helt til den blir femten år. Har du samme livssituasjon i mange år framover?, spør Heggelund.

Her kan du se hennes råd til hundeeiere.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)