Kokkens fiende nr 1
Tommy Østhagen vil knapt ta ordet frossenpizza i sin munn, og insisterer på å slå alle kokkers erkefiende sønder og sammen: Ikke bare skal han lage tre gourmet-retter for samme pris som tre Grandiosa, men han skal lage ALLE TRE RETTENE på samme tid som det tar å steke én frossenpizza.
Vi skal innrømme at vi syntes kokken akkurat der ble litt stor i kjeften, men vi måtte målløse bøye oss i støvet. Da klokka ringte for Grandiosaen etter 12 minutter var Tommy Østhagens tre gourmet-retter ikke bare ferdige, men allerede godt på vei til å bli fortært.
På korstog i Siloen
Væpnet med panner og kar ringte vi på hos en tilfeldig student, for å sjekke hva han hadde i kjøleskapet, og deretter vise ham hvordan han med enkle midler og nesten ingen penger kan revolusjonere sitt eget gourmet-liv.
Ståle Arnesons usle, lille kjøleskap var fullt av akkurat det vi trodde: lite og ingenting. Det var da heller ikke nei i hans munn da vi tilbød ham et lynkurs i "hvordan gjøre hverdagens 30-kroners-middager til en sann gledesfest full av vitaminer og næringsstoffer".
Den arme student
Hvorfor akkurat 30 kroner? spør du kanskje. Det er faktisk hva en gjennomsnittlig norsk student har å rutte med til middag - i hvert fall dersom han eller hun lever utelukkende på lån og stipend fra Lånekassen. Regnestykket ser slik ut:
Maks lån og stipend: 8000 kroner
Leie av hybel - 4000 kroner
Bøker, klær, øl, kino - 2200 kroner
Igjen til mat = 1800 kroner pr. måned.
Det vil si 60 kroner per dag å spise for, og vi går ut fra at omkring 30 av disse går til middag. Pussig nok er 30 kroner ganske nøyaktig hva en Grandiosa frossenpizza koster.

Tommy Østhagens 5 tips til sultne studenter:
1. Bruk fantasien! Ikke la deg friste av ferdigmat. Pengene rekker mye lenger med friske råvarer.
2. Tenk kombinasjoner når du handler! En broccoli kan rekke til 3-4 middager, kombinert med forskjellige ting. Det samme kan en pakke salami.
3. Tenk næring! Fersk fisk og frukt og grønt er ikke dyrere enn for eksempel pølser. Men du verden så mye bedre!
4. Spleis på maten! Jo flere du lager middag til, jo billigere blir det pr. person. Slå deg sammen med andre. Lag "middagsringer" hvor dere bytter på å spise hos hverandre. Hyggelig og billigere!
5. Planlegg middager for en uke i slengen. Da får du bedre utnyttet alt du kjøper – gjerne i forskjellige kombinasjoner med hverandre. En student har jo ikke råd til å kaste rester…
Tommy Østhagen er norgesmester i kokkekunst fra 1999 og kan i tillegg skilte med en fjerdeplass i kokke-OL.
av Kjell Erik Moen, PULS
Tilrettelagt for nett av Solveig Husøy