Hopp til innhold

Dette glemmer vi før ferieturen

Det er vanskelig å pakke kofferten uten å glemme noe. Men det er ikke tannbørsten vi glemmer oftest.

Badeferie

Det er mye å huske på før ferien kan starte. Men alt er ikke like viktig.

Foto: Maria Elsness / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Du er på ferie i utlandet. En kveld på byen oppdager du at betalingskortet ditt har forsvunnet. Er det stjålet eller mistet?

Krise! Ikke minst fordi du har glemt å ta med deg nummeret til bankens sperretjeneste.

Det er mye å huske på når kofferten skal pakkes. Å notere telefonnummer til sperretjenester er det vi oftest glemmer å gjøre når vi skal på reisefot.

En ny spørreundersøkelse fra Finn reise viser at hver fjerde av oss legger i vei uten å vite hvor vi skal ringe hvis betalings- og kredittkort blir borte.

Her er de viktigste resultatene:

Hva glemmer du oftest når du skal ut og reise?

Hva glemmer du oftest når du skal ut og reise?

NOTERE NUMMERET TIL BANKENS SPERRETJENESTE

24 %

AT DET ER MYE MAN IKKE KAN TA MED I HÅNDBAGASJEN

12 %

ORDBOK

11 %

TANNBØRSTEN

8 %

SJEKKE GYLDIGHET PÅ REISEFORSIKRING

7 %

TOALETTSAKER

4 %

HOTELLADRESSEN

4 %

BADETØY

3 %

SJEKKE INN PÅ FORHÅND

3 %

SMINKE

1 %

Å STÅ OPP I TIDE

1 %

PASSET

0 %

FLYBILLETTENE

0 %

ANNET

10 %

VET IKKE

39 %

LES OGSÅ:

Forsikring og tannbørste

Kredittkort

Å miste kortet langt hjemmefra kan bli ekstra besværlig hvis man ikke har sperretjenestens nummer.

Foto: Colourbox

Det er heller ikke enkelt å huske tannbørste, eller å sjekke gyldigheten på reiseforsikringen.

Åtte prosent glemmer tannsakene hjemme, mens sju prosent av de norske reisende ikke sjekker status for forsikringen sin før de drar.

Det siste er desidert det mest alvorlige, fordi det kan bety at mange av oss reiser uten gyldig forsikring selv om vi tror alt er i orden. Det kan fort bli en dyr ferietur!

- Urovekkende

- Det er urovekkende at såpass mange tar det for gitt at reiseforsikringen er i orden, mener kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Erstatningene for sykdom under reise økte i fjor . Osland sier til NRK.no at stadig flere eldre reiser mer, samtidig som mange oppsøker eksotiske reisemål der risikoen for skader er høyere. Dette er en viktig årsak til økningen.

Han mener også det er bekymringsfullt at folk flest vet for lite om vilkårene i reiseforsikringene sine.

- Våre tall viser at under halvparten av de forsikrede leser vilkårene. Papirene legges gjerne rett i skuffen, og først når man blir utsatt for noe oppdager man hvilken dekning man faktisk har, sier Osland i en kommentar til den nye spørreundersøkelsen.

LES OGSÅ:

På flyplassen

Undersøkelsen viser også at mange flypassasjerer synes det er vanskelig å huske på at man ikke kan ta med hva som helst i håndbagasjen. 12 prosent av oss har ikke tenkt på dette når vi reiser til flyplassen.

- Det kan tyde på at mange av disse har opplevd å bli stanset i sikkerhetskontrollen med litt for mye toalettsaker, sminke eller drikkevarer i håndbagasjen. Man husker det etterpå, men ikke før man drar, sier PR-ansvarlig Lene Kallum i Finn.no.

- Det er i det hele tatt mye å tenke på før avreise. Passet og hotelladressen er konkrete ting, som folk flest tar med seg. Nummeret til sperretjenester eller utløpsdato på reiseforsikring blir litt mer svevende, og dermed er det kanskje ikke så overraskende at dette ofte glemmes, sier hun til NRK.no.

Pass og flybillett er det som mest sjelden blir notert i glemmeboka. Så godt som alle svarer at de alltid husker å ta med seg passet og billetten når det er nødvendig. Og bare én prosent av oss glemmer å stå opp i tide når reisen starter.

LES OGSÅ:

Viktig og uviktig

Hele 39 prosent av de spurte svarer at de ikke vet hva de pleier å glemme før ferieturen. Så da var vel ikke forglemmelsen så ille likevel!

- De fleste har nok opplevd å komme på ting de skulle tatt med. Mye er det ikke så farlig med, men enkelte ting kan være greit å huske, for eksempel nummeret til sperretjenesten eller å fornye reiseforsikringen, sier Kristin Sætevik, markedsdirektør i Finn reise.

Hun synes det er litt overraskende at så få legger igjen toalettsaker og sminke hjemme. - Det er jo gjerne noe av det siste man pakker, sier hun.

Kvinnene i undersøkelsen glemmer mest. Nesten dobbelt så mange kvinner som menn husker for eksempel å sjekke om reiseforsikringen er gyldig.

Det er også en klar tendens til at reisende glemmer færre viktige ting jo eldre man er.

Spørreundersøkelsen er gjennomført av Norstat for Finn reise, og omfatter 1000 respondenter. Spørsmål om vaner og preferanser er relatert til ferieplaner for 2011.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)