Hopp til innhold

Bruker blekk uten å skrive ut

Blekket i skriveren din er mer kostbart enn eksklusiv champagne. Men mye av det rådyre blekket havner aldri på utskriftene.

Blekkpatroner

En del av blekket går med til å rense og fukte skriverhodene. Men spørsmålet er om maskinen bør skrus helt av eller stå i ventemodus etter en utskrift.

Foto: Illustrasjonsfoto: ScanStock

Forbruket av skriverblekk kan øke dramatisk hvis du sjelden tar utskrifter.

Maskinen bruker mye av det kostbare blekket til å rense skriverdysene når en ny jobb skal starte. Ventemodus er ofte det mest økonomiske, men ikke alltid.

Forbrukerrådet mener at kundene blir alt for dårlig informert om dette.

Den britiske forbrukerorganisasjonen Which? har sammenlignet blekkforbruket i tre tilfeldig valgte skrivere fra de store produsentene Canon, Epson og HP.

Testen omfatter 50 fargesider som ble skrevet ut på flere måter, og viser store variasjoner i forbruket.

Øker med flere hundre prosent

Testen fastslår at det mest økonomiske er å skrive ut alle de 50 sidene på én gang.

Hvis utskriftene fordeles på én side daglig i åtte uker, kan blekkforbruket øke med flere hundre prosent.

Skriveren fra HP har den aller største forskjellen i blekkforbruk blant de tre maskinene. Prisen for kontinuerlig utskrift av 50 sider var 23 kroner, men økte til 159 kroner ved sporadisk utskrift der man skrur maskinen helt av mellom hver jobb.

I ventemodus, der skriveren går i automatisk dvale mellom utskriftene, var HP-prisen 54 kroner.

Canon-skriveren drikker enda mer blekk, selv om forskjellen mellom utskriftsmåtene var noe mindre. Ved sporadisk utskrift og ventemodus mellom hver økt, endte regningen på hele 173 kroner.

I en kommentar til avisa Daily Mail sier representanter for Canon at rensesystemet er nødvendig for å gi den utskriftskvaliteten brukerne forventer. Epsons kommentar er rett og slett at «det er mange faktorer som påvirker ytelsen i en blekkpatron».

Her er testresultatet:

Test av blekkforbruk

Skriver

50 sider
skrevet ut
samtidig

50 sider på åtte uker.


Avslått maskin
etter hver utskrift

50 sider på åtte uker.


Skriveren
i ventemodus

Canon
Pixma
MX885

  kr. 63

  kr. 128

  kr. 173

Epson
Stylus
SX620FW

  kr. 50

  kr. 60

  kr. 66

HP Officejet
Pro 8500A
Plus eA10

  kr. 23

  kr. 159

  kr. 54

(Gjennomsnittspriser i Storbritannia, med originalpatroner)

Lytt til skriveren

De færreste av oss venter med utskriftsjobbene for å printe dem ut i én stor operasjon for å begrense kostnadene per side.

Men testen viser altså at det ikke er lett å vite om skriveren bør være avskrudd eller i ventemodus hvis man vil spare penger.

Hvis lyden tyder på at skriveren renser blekkdysene hver gang du skrur den på, er det ofte mer fornuftig å ha den påslått hele tida slik at den automatisk går i ventemodus etter hver jobb. Det kan spare deg for penger, ifølge britiske Which?.

Rådgiver Thomas Nortvedt, Forbrukerrådet.

Mange får for lite informasjon om blekkforbruket når de kjøper skriver, mener Forbrukerrådets fagdirektør Thomas Nortvedt.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no
Får en overraskelse

Literprisen for originalblekk kan være langt høyere enn for eksklusiv champagne.

– Men mange tenker ikke på driftsutgiftene når de kjøper skriver. De kan få en overraskelse, sier fagdirektør Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet til NRK.no.

Blekk er svært god butikk for produsentene. Men Nortvedt tror ikke at de spekulerer i å lage skrivere som bruker ekstra mye blekk til rensedysing for å tjene penger.

– Skriverhoder må fuktes med blekk for å fungere optimalt. Men kundene blir alt for dårlig informert om at forbruket kan øke når skriveren sjelden er i bruk. Hvis man tenker økonomisk og er opptatt av blekkforbruk, er det lite kunnskap å få fra produsentene om hvordan man bør gå fram, sier han.

Butikkutskrift kan være rimeligere

Utskrift

Valgets kval: standby eller helt avskrudd?

Foto: ColourBox

Hvis hensynet til økonomi er det viktigste, vil en kontinuerlig påslått skriver (i dette tilfellet HP-maskinen) oppveie for økt strømregning hvis man skriver ut mer enn 50 fargesider i året. I hvert fall i Storbritannia.

Skal man skrive ut mange fotografier, viser testen også at det kan være rimeligere å få jobben gjort i en fotobutikk på gata eller på nettet enn å gjøre det hjemme.

Originalblekk eller kopi?

– Papir koster ikke mye, men blekket er dyrt. Fokuset på driftsutgifter har stort sett dreid seg om hvorvidt man må kjøpe originalblekk, eller om rimeligere kopivarer gjør jobben like bra. Det er det mange meninger om, ettersom det ikke finnes standarder for skriverblekk, sier Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet.

Han legger til at noen leverandører selger proprietære løsninger som ikke lar kundene velge alternative og billigere blekkpatroner. Ifølge Nortvedt er det alltid best om forbrukerne kan velge mellom flere alternativer .

– Konkurranse på markedet bidrar til at produktene blir best mulig. I dag lages det et nesten ufattelig antall typer blekkpatroner som gjør det vanskelig å orientere seg når man vil finne rimelig kvalitetsblekk, sier han.

Originalt merkeblekk kan være nesten dobbelt så dyrt som såkalte erstatningspatroner.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)