Hopp til innhold

– Dyre sko kan øke faren for skader

I alle år har vi lært at joggesko som støtter opp om foten er de beste. Nå viser ny forskning at de dyre skoene faktisk kan gi flere skader.

Joggesko

Valgmulighetene innen joggesko er nesten uendelige. Men det er ikke sikkert at de dyreste skoene er de som beskytter best mot skader, slår ny forskning fast.

Foto: Petter Nielsen / NRK

– Grunnen til at man kjøper dyre joggesko bør være at man får færre skader av å bruke dem. Slik er det ikke, og det motsatte kan faktisk være tilfellet.

Det sier Jacob Schelde, lege ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Odense. I en ny, stor studie slår han fast at det ikke finnes noen grunn til å investere i dyre og avanserte joggesko for dem som skal ut og trene. Snarere tvert imot.

– Pronasjonssko øker faren for skade

Tor Fauske

Tor Fauske er daglig leder ved Löplabbet.

Foto: Löplabbet

Schelde har gjennomgått 30 ulike studier som ser på valg av joggesko, og konklusjonen er at det ikke finnes noe belegg for å velge de mest avanserte modellene.

Spesielt er det ingen grunn til å velge sko som skal ta hensyn til fotens vridning, populært kjent som pronasjon. Sko som skal korrigere vridninger i foten, såkalt overpronasjon, kan faktisk øke sannsynligheten for skade, ifølge Schelde.

– I flere av studiene jeg har undersøkt er det brukere av overpronasjonssko som har størst sannsynlighet for å bli skadet under trening. Det var også brukerne av slike sko som rapporterte om flest smerter under trening.

Skeptisk til fotanalyse

Den klassiske anbefalingen har vært at personer med stor pronasjon bør kjøpe sko med ekstra mye støtte, slik at man forhindrer vridning i beinet når det treffer bakken.

Dette kan være vanskelig å påvise, men flere butikker ha tatt i bruk filmkamera, speilkasser og tredemøller for å måle løpestil og -teknikk. På den måten skal selgeren bli bedre i stand til mer målrettede råd, men Schelde mener at det hele bare er en salgsgimmik.

– Produsentene og selgerne bruker det som et salgsargument at skader kan forebygges hvis man kjøper en sko tilpasset løpestil og fotens tilstand. Men det finnes ikke noe belegg for at vridninger i foten øker risikoen for skader, så man kan ikke få noe brukbart ut av en slik analyse, sier han til DR.dk.

– Viktig med personlige kjøpsråd

Löplabbet er en spesialbutikk for salg av sko som virkelig har vokst seg store på avanserte joggesko og tilsvarende avansert analyseutstyr. Tor Fauske, daglig leder i Norge mener at de har godt belegg for de rådene de gir.

– Forskning på løpesko spriker i alle retninger. Du kan få forskning som sier at det er bra å ha god støtte, og du finner forskning som tyder på at det kan være uheldig med mye støtte.

– Vi bygger våre råd på erfaringen til selgerne, og kombinerer det å se på føttene og fotstillingen med en samtale med kunden. Alt dette baker vi sammen til en anbefaling om hva som er den beste skoen.

Fauske mener at ulike personer har ulike forutsetninger når de løper, og at det derfor er vanskelig å gi et generelt krav til hvordan sko skal være.

– En sko som gir riktig støtte til en person kan være helt feil for en annen person. For eksempel kan en tyngre person trenge en annen støtte og støtdemping enn en lettere person, selv om de har like føtter ellers. Derfor er det viktig at kjøpsrådene er personlige, og ikke generelle, sier han til NRK.no.

– Opprettholder svakheter i foten

Eystein Enoksen

Eystein Enoksen er ikke overrasket over resultatet i den nye studien.

Foto: NIH

Eystein Enoksen, professor ved Norges idrettshøgskole har ikke selv lest den danske studien, men han mener at den stemmer godt med den gjengse oppfatningen i fagmiljøet.

– Det er en diskusjon blant de som forsker på dette om demping og støtte har noe for seg i det hele tatt. Hvis den danske studien er godt gjort, så er det all grunn til å stole på den.

Enoksen jobber for tiden med en norsk studie som ser på ulike typer joggesko og hvorvidt de beskytter mot skader, men foreløpig finnes det ingen resultater fra studien.

– Studier som er gjort tidligere slår fast at det nesten ikke spiller noen rolle hva slags sko du bruker.

– Min erfaring tyder allikevel på at det ikke nødvendigvis er noen fordel å bygge opp for mye rundt foten. Hvis man justerer for mye på foten, så opprettholder man de svakhetene som er der, i stedet for å forsøke å fjerne dem.

– Kjøp behagelige sko

NRK har tidligere meldt at gamle joggesko kan skade kroppen, med en anbefaling om å bytte sko etter maks 1500 timer, noe også Fauske i Löplabbet anbefaler. Dette kan være bortkastede penger, ifølge Schelde.

– Det er en alminnelig anbefaling at løpesko skal skiftes ut med jevne mellomrom, når støtdempingen blir dårlig. Men studiene som jeg har undersøkt viser at støtdempingen ikke endrer seg.

Så det å kjøpe nye sko bare fordi de gamle er godt brukt har ingen hensikt. Skulle du allikevel ha lyst på nye er det ikke pronasjonsstøtte som er det viktigste, skal vi tro den danske legen.

– I stedet bør du velge den skoen som er mest behagelig å ha på. Og er du fornøyd med en modell eller et konkret merke kan du like gjerne velge det neste gang også.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)