Hopp til innhold

- Alkohol er hjertemedisin!

Et moderat alkoholkonsum forebygger hjerte- og karsykdom. Og det må ikke nødvendigvis være vin, fastslår svensk hjertemedisiner.

Vin
Foto: Carolina K. Smith


Sjekk alkoholforbruket ditt her.
Prøv også vår promillekalkulator.

– Det fins ingen legemidler som er så effektive som alkohol i å hindre åreforkalkning og hjerte- og karsykdom. Det sier Bengt Fagrell, professor emeritus i hjertemedisin ved Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

Allerede som student leste han at obduksjoner av alkoholikere ofte avdekket utrolig rene blodkar, fri for forkalkninger. På nittitallet kom så resultatene av flere store befolkningsundersøkelser der titusener av personer var fulgt opp gjennom flere tiår.

Godt voksne

Alle studiene viser det samme. - Middelaldrende og eldre personer som drikker ett til tre glass alkohol daglig minsker risikoen for hjerte- og karsykdom og slag med opptil 40 prosent, sier Fagrell. - Det fins ikke ett legemiddel som kommer i nærheten av å gi en så stor risikoreduksjon!

Øl.
Foto: ScanStockPhoto

Og det spiller ingen rolle om du drikker vin, øl eller sprit. - Det er etanolen som har den positive effekten på hjerte og blodkar.

- Etanol øker blodets innhold av det gode kolesterolet (HDL) betydelig. Samtidig minskes, riktignok i mindre grad, mengden av det farlige kolesterolet (LDL) og de ugunstige fettstoffene triglycerider, forteller Fagrell.

Han legger til at etanolen også har den gunstige effekten at den tynner ut blodet og forebygger blodpropp.

Vin bedre for kroppen

-Men vin inneholder jo antioksydanter og skal være bra for helsen. Da må det vel være bedre å drikke vin enn vodka?

- For å forebygge hjerte- og karsykdom er vodka eller øl like bra som vin, svarer professor Bengt Fagrell.

- Men hvis du tenker på hele kroppens helse er det best å velge vin. En stor dansk studie fra 2006 har fulgt 55 000 menn og kvinner gjennom 15 år. Den viser at personer som drikker vin i moderate mengder reduserer sin dødelighet for alle sykdommer, inkludert kreft, med mellom 20 og 30 prosent. Dette gjelder ikke dem som drikker sprit eller øl.

Usunt å drikke mye

Men den danske undersøkelsen bekrefter også det andre studier viser. Moderat inntak av alle typer alkohol hos middelaldrende og eldre reduserer risikoen for å dø av hjerte- og karsykdom med mellom 30 og 40 prosent.

Men professor Fagrell er nøye med å understreke at det er usunt å drikke mye, også for hjertekar-systemet.

- Mye alkohol øker blodtrykket, forteller han. - Og alle vet hvilke store menneskelige og sosiale skader alkoholmisbruk fører til. Mitt poeng er at i den vestlige verden dør halvparten av oss av infarkt eller slag. Da må vi ikke underslå vår kunnskap om at alkohol kan være god hjertemedisin.

- I Sverige dør 3250 personer hvert år av alkoholrelaterte skader, mens 45 000 dør av hjerte- og karsykdom. Trenger jeg si mer? Undrer professoren, som selv lever som han lærer og gjerne tar seg et glass vin eller to til middag.

Radiodebatt fredag

I Verdt å vite blir det debatt om dette temaet på NRK P2 fredag kl. 12.03 -12.30. Professor Bengt Fagrell vil sitte i studio i Stockholm og debattere med Arne Johannessen som er leder av ruspolitisk utvalg i Den norske legeforening.

Har du spørsmål til de to medisinerne kan du sende en e-post til Verdt å vite.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)