Vil samle inn kvensk dans

Danseren og koreografen Astrid Serine Hoel skal samle inn kvensk dans. Nå ønsker hun kontakt med folk som har noe å bidra med.

Merenneidon helmet

Sammen med Trygve Beddari og Anne Margaret Nilsen har Astrid Serine Hoel reist over store deler av landet med forestillingen «Merenneidon helmet».

Foto: Åsne Kummeneje Mellem

Hoel har i flere år samarbeida med musikerparet Trygve Valdemar Beddari og Anne Margaret Nilsen. Sammen har de satt opp en eventyrforestilling «Merenneidon helmet», som betyr «Havfruens perler» på norsk. Den består av kvensk sang, dans, musikk og teater.

Forestillingen er det siste året satt opp 40 ganger over hele landet, mest i Troms og Finnmark.

Nå vil hun samle inn kvensk dans.

– Jeg har lyst til å bevare og føre videre dansetradisjoner og gjøre en liten kartlegging av kvensk dans, sier hun.

Hoel har selv kvenske aner og jobber med å formidle kvensk kunst og kultur. Som danser og dansepedagog er det naturlig å jobbe med dansen.

– Jeg er ute etter alle former for kvensk dans, som ringdans, pardans, barneregler med bevegelse til eller sanger til ulikt arbeid, danser som kvenene dansa.

Fra forestillingen «Merenneidon helmet»

Astrid Serine Hoel og Trygve Beddari fra forestillingen Merenneidon helmet, her fra Kvenfestivalen – Kväänifestivaali i Vadsø i juni 2019.

Foto: NRK

Målet er å lage koreografi for barne- og ungdomsskoleelever. Hun skal også bruke materialet i framtidige forestillinger knytta til kvensk kulturarv, skriver hun på Facebook.

– Finnes det en egen kvensk dans?

– Det vet jeg ikke, det er derfor jeg har lyst til å undersøke det. Er det noe som er inspirert av andres dans eller finnes det en egen, sier hun.

At den kvenske dansen har likheter med annen dans, regner hun som naturlig. Også norsk folkedans har likheter med andres dans, sier hun.

Hoel etterlyser folk som har kunnskap om kvensk dans og bevegelsestradisjon. Ikke minst ønsker hun eventuelle gamle opptak av kvensk dans. Hun oppfordrer også folk til å filme selv. De som har noe å bidra med kan ta kontakt med henne på hennes e-post-adresse: astrid.serine@gmail.com.