Hopp til innhold

Uken etter kommisjonens rapport arrangeres panelsamtale i Tromsø domkirke

– Viktig at det blir en del arrangementer rundt temaet etter Sannhets- og forsoningskommisjonen har levert sin rapport.

Tromsø domkirke åpen for bønn i forbindelse med krigen i Ukraina.

Her skal det arrangeres en gratis konsert og panelsamtale.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Det er bare tre uker til Sannhets- og forsoningskommisjonen skal levere sin rapport til Stortinget 1. juni.

Etter rapporten er levert til komiteen blir dens over 700 sider også leses høyt av 100 opplesere på Nasjonalteateret som skal direktesendes på NRK minutt for minutt.

Senter for samisk helseforskning – SAMINOR og Tromsø domkirke er imidlertid klar til å se videre og spørre hva skal skje etter rapporten er levert og lest.

Derfor inviterer de folk til en konsert og panelsamtale på Domkirken i Tromsø 7. juni.

Der vil kjente figurerer fra det kvenske og samiske miljøet blant annet diskutere hva som må til for at fornorskingsprosessen skal føre til en god fremtid.

– Vi syns at når Sannhets- og fornorskingskommisjonen kommer ut med sin rapport, er det viktig at det blir en del arrangementer rundt temaet, sier Ann Ragnhild Broderstad, faglig leder og overlege ved SAMINOR.

Les også Hele Norge skal lese høyt 700 sider om fornorskning – vil ta 30 timer

Nationaltheatret

Håper at flere kan delta

SAMINOR har i flere år drevet med helse- og levekårsundersøkelser som er rettet direkte inn mot den samiske og kvenske befolkningen i nord.

Nå holder de på å gjøre en stor undersøkelse om hvordan fornorskningsprosessen har påvirket befolkningsgruppenes helse helt frem til i dag. Derfor er det også viktig å se hvordan forsoningen skal foretas.

Ann Ragnhild Broderstad

Ann Ragnhild Broderstad, faglig leder og overlege ved SAMINOR

Foto: Ellen Berit Dalbakk / UiT Norges arktsiske universitet

– Det store spørsmålet er jo hvem det er som trenger å forsones. Hvem er det som har behov for å få øyene opp, sier Broderstad.

– Er det de gruppene som har blitt utsatt for fornorsking, eller er det de som har utsatt disse gruppene for fornorskingen, tar Broderstad opp som eksempel på hva som skal bli diskutert under panelet.

Les også Hele Norge skal lese høyt 700 sider om fornorskning – vil ta 30 timer

Nationaltheatret

Samtalen skal ledes av Stig Lægdene i Tromsø Domprosti, og med i panelet er Elle Márgget Nystad (leder for NSR Nuorat), Kai Petter Johansen (leder for Norske kveners forbund) og Brodestad selv.

I tillegg skal samtalen rammes inn av kunstneriske innslag fra Frank Jørstad, Agnete Saba, og Kristin Mellem og Annimari Pelli.

– Det her blir et kjempeviktig arrangement, og vi håper at flere kommer til å se samtalen.