– Svært gledelig at kvenflagget heises i Tromsø

Kvensk flagg er i medvind. I 2019 skal også Tromsø kommune heise det kvenske flagget til topps på kvenfolkets dag den 16. mars.

Kristin Røymo og Bent Isaksen

Ordfører i Tromsø, Kristin Røymo og styremedlem i Tromsø kvenforening, Bernt Isaksen, gleder seg til å markere Kvenfolkets dag med kvenflagg i stanga.

Foto: Eskild Johansen / iTromsø

Det var avisa «iTromsø» som først skrev at Tromsø kommune kommer til å endre sitt flaggreglement og også vil flagge med kvenflagget på Kvenfolkets dag 16. mars.

Ordfører Kristin Røymo har bedt om en politisk sak for å endre reglementet slik at kvendagen blir tatt med på fast basis. «Flagget er allerede bestilt og vil være klar til kvenfolkets dag den 16. mars», har hennes politiske rådgiver Ellen Zahl Jonassen meddelt i en e-post til Tromsø Kvenforening.

Gladmelding for kvenene

Flere og flere kommuner velger å hedre kvenene på Kvenfolkets dag som feires hvert år. Kvenflagget ble vedtatt på landsstyremøtet til Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto den 29. april 2017. Det tok over ti år å komme frem til dagens flaggmodell, og flagget brukes også av kvenene/lantalaiset i Sverige.

– Det er svært gledelig at Nord-Norges største by velger å markere kvenfolkets dag med å gå inn for å heise kvenflagget på permanent basis. Det er på en måte en forlengelse av den trenden som har vært nå, at flere og flere kommuner som har kvensk befolkning, velger å begynne å flagge, sier generalsekretær Ivar Johnsen i Norske Kveners Forbund.

Tromsø Kvenforening/Tromssan kveeniseura har jobbet med å få flagget til topps i Tromsø kommune, og de har lyktes. Ordfører Kristin Røymo er positiv til markering av det kvenske.

– Kvenkulturen er i positiv bevegelse og det vises mer i nord. Dette blir vår måte å anerkjenne det kvenske på her i Tromsø, sa Røymo til avisa «iTromsø».

Kvenflaggene ble revet bort

Flagget ble tatt i offentlig bruk for første gang i fjor og alle flaggene ble utsolgt med det samme. Grete Alise Nilima Monsen, leder for Alta Kvenforening/Alattion Kveeniseura, sendte flagger ut på løpende bånd fra Kvenstua i Alta, nå er lageret er tomt.

Grete Alise Nilima Monsen og Evy Hansen

Kvenstua i Alta (Alattio) selger kvensk håndarbeid og kvenflagg. Grete Alise Nilima Monsen til venstre, og hennes søster Evy Hansen, engasjerer seg for kvensk språk og kultur.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

Men hun er i gang med å bestille flere flagg og vil være godt forberedt til neste års flaggdag i mars.

– Ja, jeg er i gang med å bestille inn flagg nå. Kommunene og andre institusjoner kan gjerne bestille direkte fra Flaggfabrikken. Det er jo veldig hyggelig at folk vil kjøpe kvenflagg og markere dagen vår, sier Nilima Monsen.

– Det er helt fantastisk at vi har fått Kvenfolkets dag og eget kvenflagg som vi kan markere oss med, jubler Nilima Monsen.