Hopp til innhold

Tromsø-aktører inviterer hele Norge til lyttedugnaden

– Fornorskningen gjelder oss alle – fra nord til sør, majoritet og minoritet. Nå må hele Norge lytte.

Tromsø aktører oppfordrer Tromsø og hele Norge til å delta i dugnaden «Vi lytter!».

Tromsø aktører oppfordrer Tromsø og hele Norge til å delta i dugnaden «Vi lytter!».

Foto: Troms og Finnmark fylkeskommune

I dag presenterte fylkesrådsleder Kristina Torbergsen (Ap) sammen med et bredt lag fra Tromsø offentlige og private sektor lyttedugnaden «Vi lytter!»

Bakgrunnen for dugnaden er Sannhets- og forsoningskommisjonen sin rapport som blir levert til Stortinget 1. juni. Etter rapporten er levert til nasjonalforsamlingen, blir dens alle over 700 sider lest høyt fra Nationaltheatrets hovedscene.

Høytlesningen blir sendt direkte på NRK, og nå oppfordrer Torbergsen og syv andre Tromsø-aktører alle til å delta i dugnaden og lytte.

Kristina Torbergsen (Ap) er Troms og Finnmarks nye fylkesrådsleder, og overtar etter avdøde Bjørn Inge Mo.

Kristina Torbergsen (Ap), fylkesrådsleder for Troms og Finnmark fylkeskommune.

Foto: SUNNIVA TONSBERG GASKI

– Jeg er veldig glad for det lokale og regionale initiativet som nå er tatt, med UiT Norges arktiske universitet i spissen. Men fornorskningen gjelder oss alle – fra nord til sør, majoritet og minoritet. Nå må hele Norge lytte, sier fylkesrådsleder Kristina Torbergsen (Ap).

I tillegg til fylkesrådslederen deltok i presentasjonen blant annet ordfører i Tromsø kommune Gunnar Wilhelmsen, Kinosjef Sebastian Henriksen på Aurora kino Fokus, konsernsjef Liv B. Ulriksen i SpareBank 1 Nord-Norge og rektor Dag Rune ved UiT Norges arktiske universitet.

Disse klistremerkene skal Tromsø sentrum AS dele ut til forretninger i byen. Ser du et slikt i vinduet på en butikk 1. juni betyr det at NRK-sendingen vises inne i lokalet.

Disse klistremerkene skal Tromsø sentrum AS dele ut til forretninger i byen.

Foto: Troms og Finnmark fylkeskommune

UiT har på sine nettsider informert at det ønsker å bidra til at studenter og ansatte gis mulighet til å følge opplesningen.

Derfor vil det blant annet bli etablert møteplasser for lytting og lagt til rette for å strømme NRK-sendingen ved alle sine campus og studiesteder.

– UiT skal ta godt imot disse stemmene og historiene som blir kjent gjennom rapporten. Vi oppfordrer derfor studenter og ansatte til å bruke tid på lytting gjennom dagen, sier rektor Dag Rune Olsen.

Dag Rune Olsen, UiT

Dag Rune Olsen, rektor ved UiT Norges arktiske universitet.

Foto: UiT