Hopp til innhold

Nora gjorde inntrykk på Lars Monsen

Nora Ollila fikk fortelle Lars Monsen om kvenene på turen til Treriksrøysa. Hennes historie fikk god plass i direktesendingen «Monsen minutt for minutt».

Nora Ollila med Lars Monsen

Tre stammers møte. Lars Monsen i hovedrollen i direktesendt TV fra "Monsen minutt for minutt". Både kvensk og samisk kultur ble synliggjort ved Treriksrøysa. Nora Ollila til venstre, Nils Olof Nutti til høyre.

Foto: NINA EINEM / NRK

Samtalen om tre stammers møte kommer jeg til å huske lenge, sa Lars Monsen i sin oppsummering etter turene.

Hele Norge har fulgt ivrig med turkonge Lars Monsen og hans følge der de har vandret fra Hardangervidda helt til Tresriksrøysen mellom Norge, Sverige og Finland. Ubeskrivelig vakker naturlandskap i all sin dramatisk variasjon, er blitt dokumentert i en storslagen NRK-produksjon som totalt er blitt sett av millioner.

For Nora Ollila ble turen til Treriksrøysa sammen med Lars Monsen og hans følge, en opplevelse for livet.

– Ja, det var helt fantastisk å få være med! Samtalen med Lars Monsen var naturlig og avslappet, og han var genuint interessert i mitt budskap. Det var en selvfølgelighet og helt naturlig å snakke om kvenene i et slikt program fra et område der de alltid har vært en viktig del av befolkningen.

– Har du fått noen tilbakemeldinger om ditt møte med Monsen?

– Ja, utrolig mange kvener fra hele landet og også fra utlandet har tatt kontakt. Det er veldig viktig for kvenene selv å kjenne på denne anerkjennelsen fra NRK og samfunnet, sier Ollila.

Håpet på en folkevandring - og slik ble det

Fjellturene foregikk på dagtid fra cirka 11.00 til 16.00, og hundrevis av frivillige og andre medvandrere var med på hver eneste etappe. På kveldstid ble det sendt direkte program både fra fjellet og fra leirbålet i "basecamp" for Sommeråpent, som var plassert strategisk til i forhold til områdene der vandringene foregikk. Fra Indre Troms ble Sommeråpent sendt fra Øverbygd og Skibotn - i all slags vær. Der ifra fikk seerne servert høydepunkter fra turen, og lokale talenter og gjester bidro med underholdning og kunnskap.

Nora Ollila, lars monsen, kvensk

Her ser du kortversjon av opptaket, fullversjon kan du se helt nederst i artikkelen.

Programmet har inspirert folk til å ta beina fatt og Den NorskeTuristforeningen rapporterer nå om økte overnattingstall på sine betjente hytter. De som ikke kan komme seg ut på ulendt terreng, har også fått sett en unik bit av norsk natur via sine TV-skjermer. Norsk natur engasjerer tydelig folk, nesten to millioner mennesker så programmet som ble sendt fra Vesterålen.

Forfedrenes vandringvei

Astrid Sofie Dalhaug har vokst opp i Sør-Troms i Trøssemark og har også finske aner. «Monsen minutt for minutt» fra Indre Troms fikk tankene hennes til å fly til forfedrene sine, som sannsynligvis har vandret gjennom det samme området som ble vist på TV.

- Det var en veldig koselig TV-sending, særlig naturbildene fra Vesterålen var helt fantastiske! Naturen i Indre Troms var mer "kjedelig", men så begynte jeg å tenke på at det var her mine oldeforeldre innvandret fra Finland til Norge, og kom til Skibotn (Yykeänperä) . De forlot alt de kjente og gikk til et ukjent land, uten å kunne språket og uten å vite helt hvor de skulle gå og hvordan de vil bli tatt imot.

Astrid Sofie Dalhaug

Astrid Sofie Dalhaug er opprinnelig fra Trøssemark i Sør-Troms, og har både norske, samiske og finske aner. TV-sendingen fra Treriksrøysa og Skibotn ble en ekstra sterk opplevelse for henne.

Foto: Privat

- Du har meldt deg på facebookforumet «Kvener ut av skapet» for å finne ut av dine finske aner?

– Ja, har allerede fått vite at jeg har aner fra en gammel finsk adelsslekt med aner fra saksene i Tyskland. Men min bestemor var veldig stolt av at hennes foreldre var finske. Ho selv var veldig stolt av sin finske bakgrunn og kunne finsk helt til ho ble gammel og begynte å glemme språket. Jeg har både norske og samiske aner, men nå ønsker jeg å få vite mer om mine finske aner.

Lars Monsen og Nora Ollia snakker om kvener. Hele